Annons

ÖFK: Dit gick Europa League-pengarna

Östersunds FK är i ekonomisk kris.
Nu berättar fotbollsklubben var pengarna från Europa League-spelet och spelarförsäljningarna har tagit vägen.
"Allt för att vara så transparenta som möjligt", skriver ÖFK.
Fotboll • Publicerad 16 oktober 2019
Östersund (i rött) kämpar för att klara konkurshotet. Arkivbild.
Östersund (i rött) kämpar för att klara konkurshotet. Arkivbild.Foto: Per Danielsson/TT

ÖFK kvalade in till och spelade i Europa League för två år sedan. Den allsvenska klubben drog då in totalt cirka 137 miljoner kronor, där 70 miljoner kronor kom från det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, och resten, 67 miljoner kronor, från spelarförsäljningar, enligt klubbens webbplats.

Samtidigt hade ÖFK kostnader på cirka 78 miljoner kronor, bland annat för bonusar till spelare och ledare och för spelarförsäljningar. Sedan tidigare hade klubben ett operativt underskott på 42 miljoner kronor.

Annons

Det gjorde att ÖFK gick in i årets säsong med cirka 24 miljoner kronor i kassan, men säsongen har varit tuff och jämtarna har gått back efter tunga tapp av sponsor- och publikintäkter.

– Det är väldigt detaljerat var pengarna har gått till. Vi vill lämna ut det här för att vi tycker det är viktigt att vara transparenta och vi försöker vara det hela tiden, säger Östersunds pressansvarige Niclas Lidström till TV4:s Fotbollskanalen.

Konkurshotet hänger dock fortfarande över klubben. Trots att ÖFK har fått in knappt åtta miljoner kronor den senaste månaden måste föreningen få in ytterligare drygt tio miljoner kronor för att klara den ekonomiska krisen, enligt Östersunds-Posten.

– Vi är väldigt hoppfulla om att få in de här pengarna, men det är mycket arbete som återstår fortfarande. Vi har ett tufft jobb framför oss men det finns många människor som vill den här klubben väl. Så vi hoppas och tror och vet att vi kommer klara av det här, säger Niclas Lidström till Fotbollskanalen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons