Annons

Analytiker: Vi får leva med ett högt oljepris

Bensinpriserna har höjts kraftigt efter attacken på den Saudiarabiska oljeproduktionsanläggningen. Och priserna lär ligga kvar på en hög nivå framöver, enligt en råvaruanalytiker.
Ekonomi • Publicerad 17 september 2019
Ännu dyrare vid pumpen. Arkivbild.
Ännu dyrare vid pumpen. Arkivbild.Foto: Rich Pedroncelli/AP/TT

De ledande drivmedelsbolagen höjer bensinpriset med 40 öre litern. Dieseln höjs med 30 öre.

I går höjdes drivmedelspriserna med 15 öre litern, i spåren av prischocken på oljemarknaderna sedan flera saudiska oljeanläggningar attackerats av drönare.

Annons

– Spänningen ökar påtagligt i området, säger Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker vid Swedbank.

Oron i området, och osäkerheten om hur länge avbrottet i Saudiarabiens oljeproduktion kommer att kvarstå, gör att marknaden blir orolig för att tillgången på olja kommer att vara begränsad under lång tid.

Han tror att priserna kommer att ligga kvar på en hög nivå framöver.

– Vi får nog leva med ett högre oljepris. I alla fall så länge de politiska orsakerna kvarstår.

Men bensinbolagen var riktigt snabba på att höja. Trots att de droppar som kommer ur pumparna nu köpts in till ett lägre pris, så höjdes de direkt på måndagen, och höjningarna fortsatte på tisdagen.

– De passar antagligen på att höja. Men de är väl osäkra på oljetillförseln, mycket av oljan kommer från Mellanöstern, säger Jörgen Kennemar.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons