Annons
Nyheter

Kristersson föreslås som statsminister

I nästa vecka kommer riksdagen få rösta om Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.
Talmannen Andreas Norlén ger honom fram till dess att undersöka vilka partier som ska ingå i hans regering.
Politik • Publicerad 5 november 2018
Talman Andreas Norlén.
Talman Andreas Norlén.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det finns inga förutsättningar att utse en ny sonderingsperson, på det sätt som Ulf Kristersson och S-ledaren Stefan Löfven tidigare har haft i uppdrag att sondera läget. Möjligheterna är uttömda, anser talmannen.

I stället tänker Andreas Norlén nästa måndag föreslå att riksdagen ska få rösta om Kristersson som statsminister.

Annons

Talmannen är dock inte säker på att Kristersson kommer att bli vald.

– För dagen finns inga som helst garantier för att Ulf Kristersson blir vald, säger Andreas Norlén.

Ulf Kristersson har tidigare föreslagit olika regeringsalternativ där ett eller flera Allianspartier ingår, alla med honom själv som statsminister. De har dock stoppats av att både Centern och Liberalerna sagt nej, eftersom dessa alternativ behöver stöd av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik. Även SD säger nej till Kristerssons alternativ, så länge de inte får inflytande över politiken.

När riksdagen nu får rösta om Kristersson tvingas C och L att välja om de ska stå fast vid sina nej eller släppa fram Moderatledaren som statsminister.

Norlén räknar med att riksdagen skulle kunna rösta om Kristersson som statsminister den 14 november.

– Men det är inte ett definitivt besked, säger Norlén.

Den 14 november är dagen innan riksdagen ska debattera budgeten. Därför kan omröstningen komma att ske senare. Norlén understryker dock att det är viktigt att ta ett nytt steg i regeringssamtalen.

– Processen måste föras framåt, dynamiken mellan partierna måste förändras, de resultatlösa samtalen måste få ett slut, säger Norlén.

Hittills har sonderingarna ledda av M-ledaren Ulf Kristersson respektive S-ledaren Stefan Löfven inte gett några resultat, inte heller talmannens gruppsamtal med företrädare för fyra tänkbara regeringsalternativ.

En möjlighet som har förts fram är att C-ledaren Annie Lööf skulle få ett nytt sonderingsuppdrag.

Annons

– Annie Lööf har sagt att hon är redo att åta sig ett sonderingsuppdrag för att undersöka en regeringssamverkan mellan Allianspartierna och Miljöpartiet om hela Alliansen står bakom ett sådant uppdrag, säger Andreas Norlén.

– Det sista föreligger dock inte eftersom två av fyra Allianspartier inte anser att ett sådant uppdrag ska ges.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons