Annons
Nyheter

Öresundsbrons ansiktslyft kostar 420 miljoner

Trafik (TT) • Publicerad 17 januari 2020
Öresundsbron behöver ett ansiktslyft.
Öresundsbron behöver ett ansiktslyft.Foto: Johan Nilsson/TT

Öresundsbron behöver ett ansiktslyft efter 20 år i tuffa väderförhållanden. Nu inleds ommålningen – en utmanande uppgift som beräknas ta 13 år.

Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Öresundsbron, börjar ta de första, symboliska penseldragen inför ett stor pressuppbåd på den specialbyggda målarplattformen högt uppe över Öresunds vågor. Alldeles intill plattformen svischar tågen förbi på Öresundsbrons järnvägsdel.

Annons

– En av sakerna som gör det utmanande är tågen som kör här. De färdas i 180 kilometer i timmen och har en strömförsörjning på 27 000 volt, säger Bengt Hergart.

Projektet kommer att kosta cirka 420 miljoner svenska kronor, men det kommer inte att påverka priserna för resenärer över bron, eftersom underhåll är budgeterat från start.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons