Annons

Oslagbart kvinnokollektiv i 20-talets Paris

De var rebelliska och i behov av frigörelse. I den nya pjäsen "Älskarinnor" skildrar Ann-Sofie Bárány kvinnlig livsglädje i 1920-talets Paris.
Teater • Publicerad 9 april 2019
Cilla Thorell, Elisabet Carlsson, Polly Kish, Sandra Medina, Eva Stenson, Sylva Rauhan, Tova Magnusson, Annika Hallin och Maria Kulle medverkar i Ann-Sofi Báránys nyskrivna pjäs "Älskarinnor". Pressbild.
Cilla Thorell, Elisabet Carlsson, Polly Kish, Sandra Medina, Eva Stenson, Sylva Rauhan, Tova Magnusson, Annika Hallin och Maria Kulle medverkar i Ann-Sofi Báránys nyskrivna pjäs "Älskarinnor". Pressbild.Foto: Elisabeth Toll

Alla de kända finns med: Gertrude Stein, Alice B Toklas, Sylvia Beach, Djuna Barnes, Natalie Clifford Barney med flera. De var amerikanskor som sökte friheten i Paris på 1920-talet, och blev delaktiga i flera gryende frigörelser, både personliga och konstnärliga.

– Det skapande, kreativa och frigörande finns här, i varje scen, det är enorm livsglädje. Tiden och platsen är som en magnet som de dras till och det blir en väldig kraftutveckling. Det är jättekul, det är faktiskt en fräck komedi, säger Ann-Sofie Bárány.

Fyra urpremiärer i höst

Annons

"Älskarinnor" är en av fyra urpremiärer på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i höst. I rollerna syns bland andra Maria Kulle, Annika Hallin och Tova Magnusson. Men till skillnad från sin amerikanske kollega Marty Martins 1970-talspjäs är det inget porträtt av Gertrude Stein som Ann-Sofie Bárány skrivit, i stället riktar hon fokus på hela gruppen.

– Det här handlar om hur gemenskap frigör individuell frigörelse och att sådana saker som litteratur och konst faktiskt rör sig med sjumilakliv framåt.

– De arbetade ihop, de konverserade, de var älskarinnor och älskade det som de gjorde. De hade kul, och tillät sig att leva väldigt fulla liv, det är inte vi alltid så bra på.

Sexualiteten var bara en del av den personliga frigörelsen, framhåller Bárány som hämtat inspiration från bland annat Ingrid Svenssons bok "Ett magiskt rum" om de litterära salongerna som drevs av dessa kvinnor, däribland Académie des femmes.

Lyxamerikanskor

Dit kommer också den unga fransyskan Marianne, ihopdiktad av Ann-Sofi Bárány.

– När man skriver teater kan man koppla ihop helt olika sammanhang som den här franska arbetartjejen med de amerikanska lyxlesbianerna så att säga.

Marianne har, tillsammans med Djuna Barnes, en förmåga att ta sig han livet som Bárány sympatiserar med.

– Att försöka ta tillvara på sin potential, att inte fastna i yttre hinder, och att inte heller fastna i sin bakgrund och låta sig slås ner av det bagage som man har med sig.

"Älskarinnor" regisseras av Philip Zandén och får urpremiär på Årsta Folkets hus 11 oktober.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons