Annons
Nyheter

Över 100 döda i flygkrasch på Kuba

Ett passagerarflygplan har kraschat vid en flygplats utanför Havanna, Kuba.
Över 100 personer uppges ha mist livet i olyckan. Tre överlevare som hittades i det söndertrasade planet vårdas på sjukhus.
Kuba • Publicerad 19 maj 2018
Foto: YAMIL LAGE

Planet kraschade i samband med att det lyfte från den internationella José Martí-flygplatsen utanför den kubanska huvudstaden Havanna, rapporterar statliga medier. Bilder visar hur en mörk rökpelare stiger från olycksplatsen på en åker vid slutet av startbanan.

Flygplanet tycks vara helt förstört och en brand uppstod bland vrakdelarna efter kraschen.

Annons

– Det har inträffat en olycklig flygolycka. Nyheterna är inte särskilt lovande, det tycks vara ett högt antal offer, säger Kubas president Miguel Díaz-Canel, som enligt de statliga medierna anlände till flygplatsen strax efter olyckan.

Ett arbete pågår på platsen med att identifiera de döda. Olycksorsaken kommer att utredas, enligt presidenten.

Planet hade 104 passagerare ombord, samt en besättning på nio man. Enligt preliminära uppgifter har bara tre personer – tre kvinnor – överlevt. De vårdas på sjukhus med livshotande skador.

En fjärde person, en man, fördes också till sjukhus, rapporterar den statligt styrda tidningen Granma. Hans liv gick dock inte att rädda.

Planet var på väg att göra en inrikesflygning med destination staden Holguin, som ligger i den östra delen av Kuba.

Det är ett passagerarflygplan av modellen Boeing 737 som Kubas statliga flygbolag Cubana de Aviación hyr av det mexikanska bolaget Damojh, meddelar Mexikos regering i ett uttalande. Damojh genomgick en rutinmässig säkerhetsöversyn i november förra året och hade alla nödvändiga tillstånd för att hyra ut planet.

De fem personerna i besättningen var samtliga mexikanska medborgare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons