Annons
Nyheter

Över 2 000 vill hjälpa till vid bränderna

Över 2 000 frivilliga har hört av sig till Röda Korset de senaste två dygnen och vill hjälpa till vid de stora skogsbränderna. Ett gensvar som överträffar förväntningarna, enligt Röda Korset som i dialog med Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) samordnar frivilliginsatserna.
Bränderna • Publicerad 22 juli 2018
Volontären Liselotte Johansson har jobbat med att serva personalen i skogen vid branden i Ljusdal.
Volontären Liselotte Johansson har jobbat med att serva personalen i skogen vid branden i Ljusdal.Foto: Maja Suslin/TT

– Jag trodde många skulle höra av sig men det har varit ett fantastiskt gensvar, det har överträffat våra förhoppningar. Dels är det vanliga personer, men det engagerar även många företag i Sverige som vi fått mycket stöd från och som hjälper till för att få det här att fungera på ett bra sätt. Det är verkligen så att Sverige sluter upp, säger generalsekreterare Martin Ärnlöv.

På Röda Korsets hemsida finns ett e-formulär som den som vill bidra i räddningsarbetet kan fylla i. Röda Korsets uppgift är sedan att matcha de frivilliga med kommunernas behov, främst vid platser där lokal samordning saknas. Det handlar om att komplettera myndigheternas arbete.

Annons

Olika erfarenheter och kompetenser behövs vid räddningsarbetet, betonar Martin Ärnlöv.

– Just nu har vi omdirigerat 30 personer till Jokkmokk, personer som kan köra lätta och tunga fordon och personer som har erfarenhet av skogsarbete. Vi har flyttat sådana som har första hjälpen-kunskaper till Östersund och Sveg, det är exempel på personer som har speciella kunskaper.

– Men precis nu matchar vi bland de 2 000 personerna ihop folk som kan hjälpa räddningstjänsten med att rulla ihop brandslang i skogen där det nu är släckt, ett mödosamt arbete. Då kan räddningstjänsten använda de professionella brandmännen någon annanstans, säger Martin Ärnlöv.

De frivilliga som inte behövs just nu, kan komma att behövas längre fram om bränderna fortsätter att sprida sig eller nya blossar upp.

Det närmaste man kan komma en lika stor uppslutning från frivilliga var 2015 då den stora mängden flyktingar kom till Sverige, enligt Ärnlöv.

– Det är en fantastisk manifestation av solidaritet, säger han.

Katri Artta Svarfvar/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons