Annons

Över 700 gripna vid klimatprotester i London

Storbritannien • Publicerad 20 april 2019
Poliser bär i väg ett par demonstranter som limmat ihop sina händer vid Oxford Circus i London på fredagen.
Poliser bär i väg ett par demonstranter som limmat ihop sina händer vid Oxford Circus i London på fredagen.Foto: Frank Augstein/AP/TT

Över 700 personer har gripits i samband med klimatprotester i London, Storbritannien. Protesterna har pågått i sex dagar och yttrat sig i olika former av civil olydnad.

På lördagen blockerade demonstranter på nytt en av broarna över floden Themsen, samt en av de mest trafikerade korsningarna i innerstaden. Under den gångna veckan har personer bland annat limmat fast sig i varandra på olika håll i staden, klättrat upp på tåg och mobiliserat vid flygplatsen Heathrow.

Annons

Protesterna organiseras av rörelsen Extinction Rebellion (på svenska ungefär Utrotningsupproret), som startades av en grupp akademiker i Storbritannien förra året och som utvecklats till en av världens snabbast växande miljörörelser.

Vid Londonprotesterna förs det fram krav på den brittiska regeringen; bland annat att utfärda ett formellt nödläge för klimatet och ekosystemen och att få ned utsläppen av växthusgaser till noll till år 2025.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons