Ovanlig nolla för Hammarby: "Ett tag sedan"

Hammarby fortsätter att ösa in mål i fotbollsallsvenskan och hakar på topplagen efter 3–0 hemma mot Sundsvall.
Mer ovanligt: laget höll nollan.
Fotboll • Publicerad 17 augusti 2019
Hammarbys Muamer Tankovic firar med lagkompisarna efter sitt 2-0-mål mot Gif Sundsvall.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Det går inte att ifrågasätta Hammarbys offensiva kvaliteter. Lördagens 3–0-seger hemma mot Gif Sundsvall innebär att Stockholmslaget nu har gjort 47 mål den här säsongen, 14 fler än närmaste konkurrent.

– De är strålande bra. De hotar centralt och det är deras största styrka, men de är också giftiga om man stänger, då kan de ta sig runt på kanten. De ska ha allt beröm för sitt anfallsspel, säger Sundsvalls tränare Joel Cedergren.

– Det var odiskutabelt, en defilering av Hammarby.

Det som kontrasterar det spetsiga anfallsspelet är Hammarbys försvar, som i jämförelse med de andra topplagen har läckt betänkligt. Lagets första nolla i allsvenskan sedan den 20 maj gladde därför lite extra. Inte minst tränaren Stefan Billborn, som i slutminuterna slog vad med avbytaren Leo Bengtsson om huruvida Hammarby skulle hålla tätt.

– Jag vann 100 spänn, säger Stefan Billborn.

– Och det är klart att vi vill hålla nollan. Men det är lite konstigt, det är nästan mer fokus på att vi släpper in många mål än att vi gör många mål. Så om vi gör fem–sex mål i en match är det ändå fokus på att vi släpper in mål.

Nära succédebut

Det kunde ha blivit ett mål bakåt ganska omgående. I den åttonde minuten träffade Sundsvalls Johan Blomberg, inlånad från Colorado, stolpen via Johan Wilands fingertoppar.

Det var tabelljumbons första och sista riktigt vassa målchans.

Hammarby hade desto fler. Darijan Bojanic dominerade mittfältet, och framför sig hade han den vassa offensiva trion Muamer Tankovic, Nikola Djurdjic och Alexander Kacaniklic.

1–0 kom i den 15:e minuten.

Kacaniklic bröt på egen planhalva och startade en flygande kontring, fyra mot två. 28-åringen hade många valmöjligheter, men valde att lösa det på egen hand och gjorde sitt sjunde mål för säsongen med ett vänsterskott.

– Det var ett fint mål. Aron (Johansson) tog en bra löpning som öppnade upp det, så då kunde jag nästan passa in bollen i mål, säger Alexander Kacaniklic.

Utvisning och självmål

2–0-målet, i den 35:e minuten, påminde om det första, men den här gången rullade Kacaniklic vidare bollen till Nikola Djurdjic. Serben hittade i sin tur Muamer Tankovic, av någon märklig anledning helt omarkerad precis framför mål, som kunde styra in ett av sina enklaste mål för säsongen. Tankovic har nu gjort mål i sex raka matcher och är ensam skytteligaledare på tolv fullträffar. Lägg till hans sju gjorda assist och han har redan nått ett av målen för säsongen.

– Mitt mål inför säsongen var att göra 19 poäng och nu har jag redan gjort det på 19 spelade matcher. Varför 19? Jag vet inte riktigt, kanske för att det skulle vara ett udda nummer. Så nu måste jag gå hem och skriva ett nytt mål, säger Muamer Tankovic.

I den 55:e minuten gick luften ur matchen när Carlos Gracia blev utvisad efter att ha kapat en friställd Nikola Djurdjic. Och var den inte avgjord då blev den det definitivt i den 84:e minuten, när Richard Magyar nickade in 3–0 via Sundsvalls Juanjo Ciércoles.