Annons

Tre slåss om att ta över Liberalerna

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson vill bli Liberalernas nya partiledare.
I nästa vecka ger de sig ut på turné för att övertyga medlemmarna om att just de kan vända krisen i partiet.
Politik • Publicerad 28 maj 2019
Erik Ullenhag (L) vid en pressträff i Stockholm. Ullenhag meddelar att han ställer upp som kandidat till partiledarposten.
Erik Ullenhag (L) vid en pressträff i Stockholm. Ullenhag meddelar att han ställer upp som kandidat till partiledarposten.Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna klarade med nöd och näppe att behålla ett mandat i valet till EU-parlamentet. Och i opinionsmätningarna kämpar partiet runt riksdagsspärren.

Trots det dåliga utgångsläget vill tre kandidater ta över när Jan Björklund slutar i sommar.

Annons

Tidigare integrationsministern Erik Ullenhag, i dag ambassadör i Jordanien, tror att partiets kris till viss del beror på att man "jagat snabba klipp med utspelspolitik".

– Jag vill bidra till lite mer eftertänksamhet, lite mer långsiktighet. Liberala väljare ska kunna känna igen det liberala partiet och känna trygghet i var vi landar, säger Ullenhag.

Splittrat parti

Frågan om regeringssamarbetet med Socialdemokraterna har splittrat partiet. Men Ullenhag anser att 73-punktsavtalet mellan S, C, MP och L ska hållas. Han tycker till och med att det innehåller bra liberal politik.

– Jag tycker att vi ska hålla fast vid avtalet och sedan får vi i lugn och ro inför nästa val, när vi har formulerat politiken, fundera på vilket sällskap vi då ska ha, säger Ullenhag.

Han kan inte svara på om en ny Alliansregering är hans förstahandsalternativ inför valet 2022.

– Jag måste ge det tråkiga svaret att det får vi se, säger han.

På den punkten skiljer han sig från Nyamko Sabuni, även hon tidigare minister. Hon är tydlig med att hon hoppas på en ny Alliansregering. Och även om hon nu säger att januariavtalet ska hållas, så var hon kritisk till att L inledde samarbete med S.

Nyamko Sabuni tycker att det är fel att frysa ut SD i riksdagens utskottsarbete och ser inga problem med att skriva samman sig i olika frågor. Däremot vill hon inte ha ett närmare samarbete med SD.

Det vill inte heller Erik Ullenhag.

– Men jag tycker att både Liberalerna och andra partier har ägnat alldeles för mycket tid åt att fundera på hur man bekämpar ett parti i stället för att utveckla sin egen politik för att möta samhällsproblem, säger han.

Gillat läget

Annons

Även den tredje kandidaten, riksdagsledamoten Johan Pehrson, tycker att L ska lägga kraften på att berätta vad partiet är för – i stället för emot.

Han och Sabuni tillhör minoriteten i L som inte ville släppa fram Stefan Löfven som statsminister utan förordade Moderatledaren Ulf Kristersson.

Men Pehrson har till skillnad från andra namnkunniga riksdagsledamöter från minoriteten snabbt anpassat sig till det nya läget. Han tog över som ekonomiskpolitisk talesperson, när Mats Persson lämnade den posten i protest mot januariavtalet.

Johan Pehrson har bland annat varit partisekreterare och ordförande i justitieutskottet. Han lyfter fram rättsfrågor som särskilt viktiga.

– Rättsstatens återupprättande. Det finns ingen annan åtgärd som är så viktig än att rättsväsendet fungerar och människor har tilltro till det för att upprätthålla förtroendet för det samhällskontrakt som konstituerar en liberal, öppen stat. Det är också den viktigaste socialpolitiska åtgärd du någonsin kan göra, säger han.

Kampanjar i landet

Nyamko Sabuni har pekat ut integrationsfrågan som den viktigaste att ta itu med, både för partiet och landet.

Ullenhag vill ta fram ny politik för fem områden, bland annat skolan och klimatfrågan.

– Liberalerna har varit alldeles för dåliga i klimatfrågan. Där behöver vi ge bättre svar än tidigare. Jag tror också att det var ett grundläggande misstag att släppa skolfrågan, säger Ullenhag.

I nästa vecka ger sig kandidaterna ut på en turné för att träffa medlemmar. Första stoppet blir Stockholm på måndag, och därefter Göteborg, Umeå och Lund. Den 28 juni beslutar ett extra landsmöte vem som blir ny partiledare.

Maria Davidsson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons