Annons
Nyheter

Omkomne polisen var drogpåverkad

Utredningen av den våldsamma trafikolyckan där en polisman miste livet visar att han hade extremt höga halter narkotika i sig vid olyckstillfället.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger förundersökningsledare Lars-Bertil Mårtensson.
Hässleholm • Publicerad 8 november 2017
Utredningen av den våldsamma trafikolyckan där en polisman miste livet visar att han hade extremt höga halter narkotika i sig vid olyckstillfället.
Utredningen av den våldsamma trafikolyckan där en polisman miste livet visar att han hade extremt höga halter narkotika i sig vid olyckstillfället.Foto: Jens Christan Bladh

Det var i juni som en polis på väg till ett uppdrag som hundförare omkom i en trafikolycka på riksväg 24 mellan Röke och Hörja. Polismannen, som var hemmahörande i Blekinge, hade kommit över på fel sida av vägbanan och kolliderade där med en mötande lastbil.

Utredningen av olyckan visar att polisen var påverkad av höga halter amfetamin och en rad andra narkotikaklassade läkemedel som till exempel tramadol, ett smärtstillande medel som är mycket beroendeframkallande.

Annons

I utredningen konstateras att olyckan med all sannolikhet beror på att polisen var påverkad och att han därför inte kunnat köra bilen på ett säkert sätt.

Den visar också att lastbilschauffören gjorde allt han kunde för att undvika en kollision.

– Även om utredningen är avslutad är det många frågor som är och förblir obesvarade. De kommer vi aldrig att kunna få något svar på, säger Carina Persson, regionpolischef i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Det här var en mycket uppskattad kollega. Det är naturligtvis mycket allvarligt att det nu framkommit uppgifter som visar att han varit narkotikapåverkad. Samtidigt är det djupt tragiskt att han inte längre finns bland oss. Vi försöker på bästa sätt att stötta hans anhöriga, nära vänner och kollegor. De har alla drabbats hårt, precis som lastbilschauffören som hundföraren kolliderade med.

Förundersökningsledare Lars-Bertil Mårtensson berättar att han avslutar utredningen och häver förundersökningssekretessen under tisdagen. Han är fortfarande förbluffad över vad som uppdagats under utredningens gång.

– Vi är lika frågande till detta som de anhöriga. Jag har varit polis i 42 år och aldrig varit med om något liknande, det är nog det värsta jag sett. Koncentrationen av amfetaminet var väldigt hög, säger han.

Frågetecknen började dock uppstå i ett tidigt skede av utredningen.

– Det fanns vissa indikationer redan från början på att någonting inte stod rätt till och efter den rättsmedicinska undersökningen fick vi uppgifter om att han hade narkotika i blodet.

Efter att det stod klart att den omkomne polismannen varit drogpåverkad, begärde man ut uppgifter från läkemedelsregistret för att se om han hade några läkemedel utskrivna på sig. Det hade han inte.

Likaså har man kunnat visa att han måste ha tagit narkotikan mycket nära inpå kollisionen med lastbilen.

Annons

– Det här har varit en ofattbar upplevelse både för oss och för de på rättsmedicin. Vi har vänt på alla stenar för att se att detta verkligen stämde.

Kan man dra slutsatsen att olyckan orsakades av polismannens narkotikaintag?

– Det finns ingen annan rimlig förklaring till att han körde över i det mötande körfältet i så hög hastighet utan att lägga märke till lastbilens strålkastare, säger Lars-Bertil Mårtensson.

Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Louise Sillén HerzeghSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons