Annons

Nya ledaren: Morales ska ställas till svars

Bolivias interimsregering och avgångne presidenten Evo Morales socialistparti Mas har kommit överens om att samarbeta för att nya val ska kunna hållas och att den pågående politiska krisen ska lösas.
Den nya interimspresidenten vill samtidigt att Morales ställs inför rätta.
Bolivia • Publicerad 15 november 2019
Bolivias interimspresident Jeanine Áñez.
Bolivias interimspresident Jeanine Áñez.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Anhängare till avgångne presidenten Evo Morales demonstrerar i Bolivia.
Anhängare till avgångne presidenten Evo Morales demonstrerar i Bolivia.Foto: Juan Karita/AP/TT

– Det här är en historisk dag, där oppositionen och regeringen har kunnat komma överens om att hålla nya val så snart som möjligt, och därmed återinföra fred i landet och framför allt försvara demokratin, säger Mónica Eva Copa Murga, ledamot för Mas och nyvald som ordförande i senaten.

Hon uppmanade samtidigt landets säkerhetsstyrkor, som i veckan drabbat samman med anhängare till Morales, att behandla Bolivias ursprungsbefolkning med respekt.

Annons

– Låt oss bortse från hudfärg och undvika extrema ställningstaganden, det vårt land behöver just nu är fred, säger hon.

"Kvalificerar sig inte"

Interimspresidenten, högerpolitikern Jeanine Áñez, har tidigare sagt att hon vill överbrygga klyftorna med sina politiska motståndare, men att den avgångne presidenten själv inte kommer att få ställa upp i ett nytt presidentval.

– Evo Morales kvalificerar sig inte för att ställa upp för en fjärde mandatperiod. Det är för att han gjorde det som vi har haft denna uppståndelse och därför som så många bolivianer har demonstrerat på gatorna, sade Áñez på torsdagen, men välkomnar att Mas ställer upp i valet.

– De borde börja leta efter en kandidat.

Morales avgick i helgen efter omfattande protester över hela Bolivia mot resultatet i det ifrågasatta valet den 20 oktober. Han vidhåller dock att han blivit utsatt för en maktkupp av en högerkonspiration och har sökt asyl i Mexiko, där han välkomnats av landets vänsterregering.

"Inga problem"

Via Twitter har han bett såväl katolska kyrkan som FN om hjälp att hitta en lösning på den politiska konflikten i Bolivia. FN har sagt att ett sändebud ska skickas till landet.

I en intervju säger Morales på fredagen att han inte har något emot att kliva tillbaka.

– För demokratins skull, om de inte vill att jag ställer upp har jag inga problem med att inte ställa upp i nya val, säger han.

– Jag undrar bara varför det finns en sådan rädsla för Evo, tillägger han.

Ställas inför rätta

Áñez meddelade på fredagen att Morales kommer att ställas till svars för korruption och oegentligheter under valet om han återvänder till Bolivia.

Annons

– Det finns många anklagelser om korruption inom hans regering, sade hon vid ett möte med journalister i La Paz.

President Nicolás Maduros socialistiska regering i Venezuela var en av Morales viktigaste allierade innan han avgick. Den nya regeringen kastar nu ut Venezuelas alla diplomater från Bolivia. Enligt interimutrikesminister Karen Longaric har de "brutit mot diplomatiska normer".

– All diplomatisk personal som representerar Maduro vid Venezuelas ambassad i Bolivia kommer att tillåtas att lämna landet för att ha blandat sig i inre statliga angelägenheter, säger Longaric.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons