Annons

Presentationen viktigast för Östlund

Bättre skridskoteknik och bättre glid.
Anita Östlund hoppas utvecklingen kommer att synas på poängen i konståknings-EM i Graz.
Konståkning • Publicerad 21 januari 2020
Anita Östlund. Arkivbild.
Anita Östlund. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Även om delarna blir en helhet, är det två skilda saker för Anita Östlund när hon pratar om mästerskapet i Österrike.

Något placeringsmål finns nämligen inte i fokus.

Annons

Utan primärt handlar allt om presentationen, att få till åkningen, programmen på samma sätt som hon har fått under träningen med klubben Landvetter KK.

För 18-åringen innebär det i vanlig ordning trippel-trippelkombinationer, och numera även den förbättrade skridskotekniken och glidet som i sin tur bör resultera i högre konstärliga poäng.

"Vågar uttrycka mig mer"

– Det innebär att jag känner musiken bättre, att jag vågar uttrycka mig mer, och just med skridskotekniken att jag står på skären längre, har mer fart, mer kontroll, säger Östlund om den senaste tidens utveckling.

TT: Hur märks tekniken och glidet när du tävlar?

– Programmen är lite mer mogna.

Östlund – som gör sitt femte stora mästerskap efter att ha tävlat i OS 2018, två EM (2018, 2019) och två VM (2018 och 2019) – säger att "det har tagit tid och inte har varit något som har kommit över en natt".

"Man ser på poängen"

– Vi har ett synkroteam, där man kör mycket steg och så. Jag har tränat mycket med dem. Det har egentligen bara varit att träna på det, att göra steg, att köra program och så, säger hon.

TT: Hur ofta tränar du på det?

– Det är varje dag, säger hon.

– Man känner när det lossnar, och man ser det på poängen.

Annons

Konståknings-EM i Graz inleds med herrarnas kortprogram på onsdagen – med svenskduon Nikolaj Majorov och Illya Solomin – och för Anita Östlund är det dags först på fredag.

– Det ska bli kul. Stora mästerskap är alltid roliga, säger hon.

Anders Wallin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons