Annons

Presidentval i arabiska vårens vagga

Startfältet var smockfullt när Tunisien gick till presidentval. Vallokalerna stängde punktligt, men valmyndigheter oroar sig för att deltagandet var lågt.
Tunisien • Publicerad 15 september 2019
Premiärminister Youssef Chahed, presidentkandidat, lägger sin röst på söndagen i Tunis.
Premiärminister Youssef Chahed, presidentkandidat, lägger sin röst på söndagen i Tunis.Foto: Riadh Dridi/AP/TT

– Världens blickar är riktade mot oss. I kväll eller i morgon kommer vårt land att vara i goda händer, sade premiärminister Yossef Chahed när vallokalerna stängt på söndagen. Kandidater manade in i det sista väljare att rösta i presidentvalets första omgång.

Tre timmar innan vallokalerna stängde hade omkring 28 procent av de röstberättigade deltagit i valet.

Annons

Totalt 26 kandidater tävlar om väljarnas gunst i en av världens yngsta demokratier. Bland dem är tre favorittippade: Nabil Karoui, en mediemogul som häktades i somras för påstådd skatteflykt och pengatvätt, Abd al-Fattah Mourou från det moderata islamistpartiet Ennahda, och premiärministern Chahed.

Att engagera de runt sju miljoner väljarna att ta sig till urnorna är ingen självklarhet i Tunisien. Förtroendet för den politiska makten är lågt, och många är besvikna över den ekonomiska utvecklingen sedan protester tvingade den forne presidenten Zine el Abidine Ben Ali i exil 2011 i den så kallade arabiska vårens inledning. Arbetslösheten och korruptionen är hög.

Om ingen kandidat får över hälften av rösterna blir det en andra omgång – troligen i samband med parlamentsvalet den 6 oktober.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons