Annons
Nyheter

Prinsen som inte ville stå på sidlinjen

Prinsen som inte ville vara "nummer tre" är död – prins Henrik av Danmark blev 83 år gammal.
Drottning Margrethe II har förlorat sin make – livsnjutaren med älskad vingård och fransk accent – som genom livet tagit emot både kritik och värme.
Danmark • Publicerad 14 februari 2018
Prins Henrik och drottning Margrethe på besök i Oslo 2014.
Prins Henrik och drottning Margrethe på besök i Oslo 2014.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

Han var den franske diplomaten med grön sportbil som förälskade sig i en dansk prinsessa. När han höll sitt bröllopstal 1967 började det på franska, men sedan åkte fusklappen fram och danska ord kom ur munnen. Visst hördes en fransk brytning, en accent som han bar med sig livet ut.

– Jag vill tillsammans med min hustru lära känna Danmark och danskarna bättre. Att bli dansk, sade han i det tv-sända talet.

Annons

Folkets begeistring för drottning Margrethes kärlek – charmören som tydligt stärkte och värmde prinsessan som skulle axla drottningrollen – kantades också av en irritation för att han förblev så fransk. Och vissa tolkade den franska brytningen, hans tid vid vinslottet i Frankrike och livsstilen som att han inte ville bli dansk.

I boken "Enstöringen – porträtt av en prins", av journalisten Stéphanie Surrugue, förklarade prins Henrik att det är språket som avgör när danskar bedömer om huruvida utlänningar blivit danskar.

– Inte deras medborgarskap eller deras insats i det danska samhället.

Flera gånger under åren har han beklagat rollfördelningen och sin titel. Förr i tiden blev mannen kung när hustrun blev drottning och de fick därmed samma rang, förklarade han i en intervju med Ritzau i samband med silverbröllopet 1992.

– Denna jämlikhet har vi inte, och det är skevt.

Frustrationen eskalerade i en intervju 2002 med tidningen BT. Prins Henrik sade att han hela tiden försökt göra allt han kunnat för Danmark, och fått nog av kritiken. När det var kronprins Frederik som samma år fick stå i spetsen för nyårsfesten, då drottningen var sjuk, blev det lite för mycket för prins Henrik.

– Jag har accepterat att vara nummer två i hela mitt liv. Jag klagar inte. Men här säger jag stopp. Jag vill inte vara nummer tre.

Prins Henrik på besök i Oslo 2014.
Prins Henrik på besök i Oslo 2014.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT

Prinsens syn på barnuppfostran har också skapat rubriker. Att han förespråkade en lite strängare stil har inte varit någon hemlighet, såväl kronprins Frederik som prins Henrik själv har kommenterat den tiden i Amalienborg.

– Pappa, man säger att den man älskar tuktar man. Vi tvivlade aldrig på din kärlek, sade kronprins Frederik i sitt bevingade tal vid föräldrarnas silverbröllop.

När drottningen höll sitt nyårstal i slutet av 2015 berättade hon att maken skulle trappa ner, han skulle gå i pension. Med färre officiella plikter blev det mer tid för såväl barnbarn som parets vinslott. Och det var vid ett besök där i somras som det kastades nytt bränsle på diskussionen om rollen i familjen: prins Henrik inte vill begravas vid sidan av hustrun, som det från början var tänkt.

Annons

Han framhöll att beslutet beror på otillfredsställelsen med att inte ha getts en ställning likvärdig med hustruns, men han betonade samtidigt att han fortfarande älskade drottning Margrethe. Knappt fyra veckor senare meddelade kungahuset att prins Henrik led av demens. Varma tankar strömmade till prins Henrik och övriga kungafamiljen, och sympatierna och värmen från folk var också stor när kungahuset på sistone berättat om en försämrad hälsa.

Näringslivet i Danmark har värdesatt prins Henriks värv, då han med sin diplomatiska bakgrund varit bekant med betydelsen av att knyta band mellan danskt näringsliv, kungahuset och utlandet. Prins Henrik har också uppskattats av många danskar för att våga visa en sårbarhet, ärlighet och mänsklighet. Och för att han i många stunder har varit en karismatisk och varm person med glimten i ögat. För drottning Margrethe har det också varit en viktig och älskad person under åren tillsammans.

– Vi träffades på försommaren 1965 i London. Han var mycket vacker och gladlynt. Min man har varit hela min värld sedan jag träffade honom, berättade drottning Margrethe i ett tv-program i samband med guldbröllopet.

Medlemmar ur den danska kungafamiljen står och vinkar till allmänheten på balkongen till slottet Amalienborg i Köpenhamn 1997. Från vänster kronprins Frederik, prinsessan Alexandra, drottning Margrethe, drottningens mor Ingrid, prins Henrik and prins Joachim. Arkivbild.
Medlemmar ur den danska kungafamiljen står och vinkar till allmänheten på balkongen till slottet Amalienborg i Köpenhamn 1997. Från vänster kronprins Frederik, prinsessan Alexandra, drottning Margrethe, drottningens mor Ingrid, prins Henrik and prins Joachim. Arkivbild.Foto: JOERGEN JESSEN
John Alexander Sahlin/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons