Annons

Rapport: Postnord hårt ekonomiskt pressat

Postnords ekonomiska problem är betydligt större än vad som tidigare framkommit, enligt en hittills okänd rapport om bolagets framtid som tagit del av.
Ekonomi • Publicerad 18 januari 2020
Postnord riskerar stora ekonomiska problem om inte staten ingriper, enligt en rapport. Arkivbild.
Postnord riskerar stora ekonomiska problem om inte staten ingriper, enligt en rapport. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Den dansksvenska postkoncernen har under de tre senaste åren gått med förluster om totalt 2,99 miljarder kronor. De röda siffrorna beror nästan enbart på nedgången i brev från danskt håll. För svensk del väntas brevvolymerna inom några år komma att halveras, enligt Post- och telestyrelsen (PTS).

En avgörande slutsats i konsultrapporten, som beställts av den svenska och danska staten, är att Postnord kommer behöva någon typ av statssubventioner när brevverksamheten rasar.

Annons

Om staten skulle stå fullt ut för de brevbärarlinjer som ingår i samhällsuppdraget, men som enligt marknaden är olönsamma, beräknas Postnord gå med vinst. Men om subventioner från svenska staten uteblir och samhällsservicen behålls på samma nivå som i dag innebär det ett negativt värde för Postnord, enligt rapporten.

Den dansksvenska postkoncernens eget kapital har gått ned rejält sedan den bildades 2009, från över 13 miljarder kronor i kassan till 2,9 miljarder i september förra året.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons