Portugal säkrade EM-plats på "potatisåker"

Cristiano Ronaldo får vänta på sitt 100:e landslagsmål – men 34-åringen kan i alla fall trösta sig med en säkrad EM-plats.
Detta står klart efter att Portugal bortabesegrat Luxemburg med 2–0 på en gropig gräsmatta.
Fotboll • Publicerad 17 november 2019
Cristiano Ronaldo är nu bara en fullträff från att göra 100 mål i den portugisiska landslagsdressen.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Portugal gjorde vad man skulle borta mot Luxemburg och höll jagande Serbien på avstånd i EM-kvalets grupp B.

Cristiano Ronaldo & Co vann med 2–0 och har därmed säkrat en plats i nästa års Europamästerskap i fotboll.

Bruno Fernandes visade vägen genom att dunka in 1–0 med ett rappt avslut i den 39:e minuten efter en fin långboll från Bernardo Silva.

Men Portugal hade efter det svårt att döda matchen och var länge bara ett baklängesmål ifrån att tappa sin EM-plats – detta i och med att tabelltrean Serbien samtidigt ledde med 2–1 hemma mot redan EM-klara Ukraina.

Men när Ronaldo höll sig framme och petade in 2–0 på mållinjen i den 86:e minuten, hans 99:e mål i landslaget, var saken klar. Därmed får nationen chansen att försvara Europatiteln som bärgades i Frankrike 2016.

– Det var ingen vidare insats men vi gjorde jobbet. Jag ser fram emot mitt femte EM, sade Ronaldo efter matchen samtidigt som han passade på att vädra sina mindre smickrande synpunkter på gräsmattan som matchen spelades på.

– Det är svårt att spela på såna här planer. Det var en potatisåker. Jag vet inte hur det är tänkt att lag på vår nivå ska kunna spela på såna här planer.

På tilläggstid tappade Serbien sin ledning till 2–2 mot Ukraina och slutade tre poäng bakom Portugal.