Annons
Nyheter

Rektors depression ses som en arbetsskada

Rektorn på den Karlskronaskola där den mördade åttaåriga flickan Yara gick får sina psykiska problem klassade som arbetsskada, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.
Arbete • Publicerad 14 augusti 2018
Rektorn på den mördade flickan Yaras skola i Karlskrona blev djupt deprimerad när han ensam fick ta ansvar för hanteringen av flickans situation. Efter beslut från Försäkringskassan ses de psykiska besvären som en arbetsskada. Arkivbild.
Rektorn på den mördade flickan Yaras skola i Karlskrona blev djupt deprimerad när han ensam fick ta ansvar för hanteringen av flickans situation. Efter beslut från Försäkringskassan ses de psykiska besvären som en arbetsskada. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson / TT

Flickan mördades av släktingar våren 2014 och efter mordet fick rektorn i praktiken ensam ta ansvaret för bristerna i hanteringen av Yaras situation och han stängdes av från arbetet. Det visade sig dock att han flera gånger, helt enligt gängse rutiner, varit i kontakt med socialtjänsten och berättat om flickan.

Avstängningen och anklagelserna ledde till att rektorn drabbades av en djup depression och under sommaren samma år var han med om en allvarlig trafikolycka.

Annons

Försäkringskassan har nu slagit fast att depressionen orsakades av arbetsrelaterade incidenter. Enligt SVT Blekinge är beslutet inte skadeståndsgrundande, men däremot utgår livränta.

Flickans morbror och dennes hustru dömdes till 14 års fängelse respektive livstids fängelse.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons