Annons
Nyheter

SCB: Kraftig uppgång för KD

Kristdemokraterna skulle få 13,0 procent av rösterna om det vore riksdagsval i dag – och Sverigedemokraterna skulle bli näst största parti.
Det visar SCB:s partisympatiundersökning, den första sedan överenskommelsen mellan S, MP, C och L i januari.
Politik (TT) • Publicerad 4 juni 2019
Om det vore riksdagsval i dag skulle Kristdemokraterna få 13,0 procent av rösterna, enligt SCB:s partisympatiundersökning. Arkivbild.
Om det vore riksdagsval i dag skulle Kristdemokraterna få 13,0 procent av rösterna, enligt SCB:s partisympatiundersökning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

KD klättrar med 7,6 procentenheter sedan förra mätningen i november 2018. Det samtidigt som Liberalerna hamnar under riksdagsspärren med 3,7 procent, en nedgång med 0,6 procentenheter jämfört med november.

Sverigedemokraterna hamnar på 17,1 procent, vilket är en försämring med 1,2 procentenheter – men innebär ändå att det skulle bli näst största parti då Moderaterna backar till 16,0 procent, en minskning med 3,2 procentenheter.

Annons

Även Socialdemokraterna backar – med 2,9 procentenheter till 27,6 procent av rösterna.

Enligt SCB skulle Centerpartiet få 6,9 procent av rösterna, en minskning med 1,7 procentenheter. Miljöpartiet repar sig från förra mätningen, då partiet precis klarade riksdagsspärren. Nu får partiet 5,6 procent.

Vänsterpartiet noterar 8,7 procent, en försiktig uppgång med 0,3 procentenheter.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons