Det dräller av NHL-stjärnor i Slovakien just nu men det är en 18-åring finländare det snackas om.
Kaapo Kakko från TPS Åbo.
Jättetalangen briljerar och har gett Finland en drömstart i hockey-VM.
Ishockey • Publicerad 11 maj 2019
Finlands jättetalang Kaapo Kakko firar ett av sina tre mål mot Slovakien.
Finlands jättetalang Kaapo Kakko firar ett av sina tre mål mot Slovakien.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Kakko slog in vinstgivande 3–2 mot hemmanationen Slovakien 9.52 minuter in i den tredje perioden.

Ett mål som lär vevas ofta framöver.

Kakko tunnlade både back och målvakt när han tog köksvägen och tryckte in pucken som gav Finland överläge och bäddade för 4–2-segern.

Junioren, som avgjorde JVM i vintras och VM-debuterar på seniornivå, bidrog med mer än så och hockeyvärlden ser ett internationellt genombrott av rang just nu.

Kakkos slagskott letade sig in i ena krysset till 2–1 i första perioden, när Finland på några minuter vände underläge till ledning. Med sekunder kvar av matchen skickade han in 4–2 i tom kasse – och fullbordade ett hattrick.

Ingen har väl heller glömt de två målen i 3–1-segern mot Kanada i fredags? Kakko står redan på fem mål och och juryn hade ett lätt val att utse Lejonens bäste spelare.

Finland toppar A-gruppen efter två matcher och det efter att ha mött två av gruppens tuffaste konkurrenter. På måndag väntar det tredje – USA.

Förlust för Storbritannien

Första matchen i A-VM sedan 1994. Och Mike Hammond gjorde sitt första VM-mål.

Men för Storbritannien slutade mötet med Tyskland med en 1–3-förlust.Den 29-årige centern Mike Hammond, som spelar för Manchester Storm, kvitterade till 1–1 efter 3.36 av tredje perioden.

Men sedan var det roliga slut i VM-premiären mot Tyskland i Kosice.

Drygt sju minuter senare skickade Yasin Ehliz in 2–1 och kort därefter ökade Leon Draisaitl, Edmonton-stjärnan, på till 3–1.

Matchen var Storbritanniens första i A-VM sedan 1994 och nationens senaste seger i är 7–5-matchen mot Finland 1962.

Tidigare i Bratislava bjöd Schweiz på en målshow i 9–0-segern mot Italien.

Kevin Fiala slog till redan efter 1.17 minuter – och sedan fortsatte han att producera. Med ytterligare två mål och även en assist i 9–0-segern mot Italien klev han av isen som lagets bäste poänggörare.

Den 22-årige Minnesotaspelaren var inblandad i Vincent Praplans 4–0-mål med sex sekunder kvar av första perioden innan han själv sedan satte 6–0 och 7–0 i slutet av andre respektive i början av tredje.

Medspelarna i förstakedjan, Nico Hischier och Praplan, stannade båda på tre poäng, fördelat över ett mål och två assist.

Danmark fick 5–4 mot Frankrike efter ett svängigt möte i Kosice – som dessutom avgjordes med VM-turneringens första straffläggning.

I den spelformen räddade målvakten Sebastian Dahm tre av fem straffar och fick därmed en snabb revansch efter tavlan när han släppte in Olivier Dame-Malkas skott från mittlinjen till 2–2 i andra perioden.

Norge var chanslöst mot Tjeckien som vann med 7–2.