Annons

Sciamma prisas på Stockholms filmfestival

Film • Publicerad 20 september 2019
Céline Sciamma på filmfestivalen i Cannes i våras, där hon fick ta emot priset för bästa manus. Arkivbild.
Céline Sciamma på filmfestivalen i Cannes i våras, där hon fick ta emot priset för bästa manus. Arkivbild.Foto: Joel C Ryan/AP/TT

Stockholms filmfestival delar ut en Bronshäst i kategorin Stockholm Visionary Award till den franska regissören och manusförfattaren Céline Sciamma.

"Genom sin förmåga att skapa engagerande karaktärsporträtt om sin generation och lyfta berättelser som sällan får ta plats har hon tagit publik över hela världen med storm", skriver juryn i sin motivering.

Annons

Sciamma är aktuell med kostymdramat "Portrait of a lady on fire", en kärlekshistoria om en ung kvinnlig konstnär som får i uppdrag att måla ett porträtt av en ung kvinna i 1700-talets Frankrike.

Filmen får svensk premiär under festivalen, den 9 november. Sciamma tar emot utmärkelsen i samband med visningen på biografen Skandia.

Priset blir den andra Bronshästen i Céline Sciammas samling. 2014 prisades hennes "Girlhood" som bästa film.

Årets filmfestival äger rum 6–17 november.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons