Nyheter

SD och M kämpar om att bli näst störst

EU-valet (TT) Artikeln publicerades
Jubel på Liberalernas valvaka på Clarion Hotel i Stockholm då partiet, som i opinionsmätningar legat nära fyraprocentsspärren, får 4,4 procent, enligt SVT:s vallokalsundersökning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jubel på Liberalernas valvaka på Clarion Hotel i Stockholm då partiet, som i opinionsmätningar legat nära fyraprocentsspärren, får 4,4 procent, enligt SVT:s vallokalsundersökning.

Moderaterna och Sverigedemokraterna kämpar om att bli näst största parti i EU-valet.

Socialdemokraterna blir störst, enligt SVT:s vallokalundersökning (Valu).

SD ser ut att bli den stora vinnaren i EU-valet. Även M har gått bra i valrörelsens slutspurt,

I Valu får SD 16,9 procent och M 17,6 procent. I undersökningen har nära 9 000 röstande tillfrågats.

Om det blir valresultatet så går SD från två till tre mandat, och M från 3 till 4.

-Det är helt fantastiskt. Att det skulle gå bra har vi vetat hela tiden. Frågan är hur långt det skulle räcka. Jag hoppas fortfarande att vi kan gå om M, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof till SVT.

Många jublade

Även M:s partisekreterare är nöjd.

-Det har varit en valrörelse där vi lyckats få våra frågor i centrum av debatten, säger Gunnar Strömmer i SVT.

Största parti i Valu är S, som får 25,1, vilket skulle vara en liten uppgång jämfört med EU-valet 2014. Partiet har backat i alla tidigare EU-val.

-Man ska aldrig underskatta Socialdemokraterna. Återigen visar vi vilken fantastisk partiorganisation vi är, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad i SVT.

Resultatet i Valu orsakade jubel på alla partiers valvakor utom hos Feministiskt Initiativ. Partiet får bara 0,8 procent i Valu och skulle därmed åka ur EU-parlamentet.

-Det var väntat. Jag behöver i alla fall inte vara nervös resten av kvällen, sade förre FI-ledaren Gudrun Schyman i SVT.

Nervös kväll för L

En nervös kväll väntar däremot Liberalerna, även om de också jublade när Valu presenterades. De får i Valu 4,4 procent. Det skulle innebära att de tappar ett mandat, men får i alla fall en representant kvar i EU-parlamentet.

-Det är mitt jobb att vara nervös, så det är jag, sade L:s partisekreterare Maria Arnholm i SVT.

Kristdemokraterna såg för någon vecka sedan ut att bli en av de stora vinnarna i EU-valet. I Valu går partiet framåt, men bara med 1,6 procentenheter och får 7,5 procent. Det skulle dock räcka till två mandat jämfört med dagens enda.

-Håller det här har vi nått vårt mål, trots en valrörelse där alla fullständigt attackerat oss, med den ena lögnen efter den andra, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren i SVT.

MP tappar mest

Miljöpartiet är det parti som tappar mest i Valu jämfört med 2014. Partiet tappar 5,9 procentenheter och får 9,5 procent. Det skulle innebära att partiet tappar två av sina fyra mandat.

-Var tionde svensk har lagt sin röst på en offensiv klimatpolitik, säger partisekreteraren Märta Stenevi i SVT.

Centern får 10,3 procent i Valu, en uppgång med 3,8 procentenheter.

Vänsterpartiet får inte sin väntade framgång utan får 6,4 procent, nästan samma som i förra valet.

Ett preliminärt valresultat väntas efter klockan 23 på söndagskvällen.

Fakta: SVT:s Valu

Fakta: SVT:s Valu

TT

S – 25,1 procent (+0,9) – 5 mandat

M – 17,6 (+4,0) – 4 mandat

SD – 16,9 (+7,2) -3 mandat

C – 10,3 (+3,8) – 2 mandat

MP – 9,5 ( -5,9) – 2 mandat

KD – 7,5 (+1,6) – 2 mandat

V – 6,4 (+0,1) – 1 mandat

L – 4,4 (-5,5) – 1 mandat

Fi – 0,8 (-4,7) inga mandat

Källa: SVT-Valu

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.