Annons
Nyheter

SJ kan få ny konkurrens på populära rutter

Ekonomi (TT) • Publicerad 2 april 2019
Bussbolaget Flixbus vill utmana SJ och börja köra tåg i Sverige. Arkivbild.
Bussbolaget Flixbus vill utmana SJ och börja köra tåg i Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Statliga tågbolaget SJ kan få ytterligare en konkurrent. Tyskägda Flixbus, som förra året köpte Swebus, ska ansöka om att få köra tåg i det svenska tågnätet under namnet Flixtrain.

– Ser man till konkurrenterna så tror vi att det finns plats för en utmanare till, säger Peter Ahlgren, vd för Flixbus i Norden, till TT.

Annons

Bolaget ska ansöka hos Trafikverket om att få köra tåg på sträckorna Stockholm–Göteborg, Stockholm–Malmö och Malmö–Göteborg.

Flixtrain kör sedan förra året två tågrutter i Tyskland och har ytterligare en på gång. Ambitionen är att ha tåg på plats i Sverige under första halvan av 2020, enligt Peter Ahlgren.

SJ:s monopol för persontrafik avskaffades 2010. Tågoperatören MTR Express konkurrerar i dag med SJ på linjen Stockholm–Göteborg.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons