Annons

Sju döda i båtolycka utanför grekisk ö

Grekland/Turkiet • Publicerad 27 september 2019
Sju personer har omkommit i en båtolycka mellan Turkiet och Grekland. Här räddas en grupp personer – syrier, palestinier, irakier och iranier – i en räddningsinsats utanför ön Samos på torsdagen.
Sju personer har omkommit i en båtolycka mellan Turkiet och Grekland. Här räddas en grupp personer – syrier, palestinier, irakier och iranier – i en räddningsinsats utanför ön Samos på torsdagen.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Två kvinnor och fem barn har drunknat då en båt de färdades i kapsejsade utanför en grekisk ö nära den turkiska kusten.

Olyckan inträffade nära ön Oinousses, mellan ön Chios och den turkiska kusten, och är den dödligaste av sitt slag i grekiska vatten i år. Tolv andra personer räddades av kustbevakningen, däribland fyra barn.

Annons

De sju omkomna var turkiska medborgare och omständigheterna är i övrigt oklara.

Hundratals flyktingar och migranter har omkommit under resor från Turkiet till Grekland de senaste åren. Turkiet har i enlighet med ett avtal med EU vidtagit åtgärder för att stoppa båtresorna, men i augusti månad tog sig 9 000 personer till Grekland – det högsta antalet på tre år.

Även en del turkar har gett sig ut på de riskfyllda resorna sedan det misslyckade kuppförsöket mot president Recep Tayyip Erdogan för tre år sedan. Det är oklart om personerna på denna olycksbåt hade försökt få asyl.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons