Annons
Nyheter

Sjukvården viktigast inför valet

Sjukvården är den viktigaste frågan inför valet enligt 80 procent av väljarna.
Samtidigt har invandringsfrågan backat till en sjunde plats på listan enligt den nya mätningen från Kantar Sifo, rapporterar Ekot.
Politik • Publicerad 24 mars 2018
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

I somras låg sjukvården högst i Sifos mätning, tillsammans med skola och utbildning som sedan dess backat till 71 procent.

– Det brukar vara så att sjukvård, äldreomsorg och skola ligger högt. Nu har sjukvård varit omdebatterad runt om i landet, med nedläggning av BB i Västernorrland och Karolinska i Stockholm. Det är en fråga som berör många människor, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till Ekot.

Annons

Han säger att det är svårt att veta vilka politiska partier som kan komma att gynnas av att många väljare ser sjukvårdsfrågan som viktigast.

Invandring och integration anses inte vara en lika viktig fråga som tidigare och hamnar på en sjunde plats i mätningen, efter sjukvård, skola, landets ekonomi, lag och ordning, äldreomsorg och sysselsättning. Men Toivo Sjörén tror fortfarande att invandringsfrågan kan få stor betydelse i valet.

– Det kommer fortsatt vara en viktig valfråga därför att väljare som flyttar på sig kan tycka att invandring är viktigt även om den totalt sett inte anses lika viktig som tidigare.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons