Annons
Nyheter

Skalvövning i Kina ledde till missförstånd

Den myndighet i Kina som ansvarar för information om jordbävningar medger att den rapporterat om stora skalv som i själva verket inte inträffat.
Kina • Publicerad 20 april 2018
Kina är ett jordbävningsdrabbat land. Här syns ett raserat hus efter ett skalv 2013 i Gansu-provinsen. Arkivbild.
Kina är ett jordbävningsdrabbat land. Här syns ett raserat hus efter ett skalv 2013 i Gansu-provinsen. Arkivbild.Foto: AP/TT

Det rörde sig i stället om övningar, och informationen skulle inte ha gått ut till allmänheten.

Under torsdagen meddelade myndigheten på sin sajt att det inträffat två skalv med magnitud 6,5, med enbart tio sekunders mellanrum i olika delar av landet.

Annons

"En oavsiktlig läcka från skalvövningen hittades av medierna och ledde till missförstånd", skriver myndigheten i ett uttalande.

Uppgifterna fanns kvar på sajten i minst en timme, men lades däremot inte ut på en mikroblogg – där många kineser brukar få information om jordbävningar.

Kina drabbas ofta av kraftiga jordbävningar. För tio år sedan omkom nära 70 000 människor i ett skalv med magnitud 7,9 i Sichuan-provinsen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons