Annons

Skola ändrade betyg av vikarie – får kritik

Skola • Publicerad 21 augusti 2019
Skolinspektionen kritisk till betygssättning på skola i Malmö. Arkivbild.
Skolinspektionen kritisk till betygssättning på skola i Malmö. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En lärarvikarie på en skola i Malmö satte betyg på sina elever efter att ha undervisat dem under vårterminen. Läraren upptäckte senare att skolan tog bort betygen och att betygen även ändrades, skriver .

Vikarien konfronterade rektorn och fick till svar att en föräldraledig lärare i stället skulle sätta betygen. Vikarien hade sänkt vissa betyg från höstterminen som senare höjdes. Lärarvikarien valde då att anmäla händelsen till Skolinspektionen.

Annons

Skolans chef uppger i ett yttrande till Skolinspektionen att det aldrig var tänkt att vikarien skulle sätta betyg.

Vikarien själv misstänker att betygen ändrades då det funnits påtryckningar från föräldrar, något som skolledningen förnekar.

Skolinspektionen uppger i sitt beslut att det visar på en brist hos skolan att läraren som undervisat eleverna inte sätter betygen. Skolan ska vidta åtgärder kring betygssättningen och redovisa dessa till Skolinspektionen under hösten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons