Annons
Nyheter

Småhus kostar mer

Ekonomi • Publicerad 4 juli 2019
Priserna på småhus stiger. Arkivbild.
Priserna på småhus stiger. Arkivbild.Foto: ANNIKA AF KLERCKER/TT

Småhuspriserna steg i snitt med två procent under det andra kvartalet i år, jämfört med första kvartalet, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Prisuppgången var som störst i Dalarnas, Värmlands och Gotlands län, där småhusen blev fem procent dyrare.

Annons

I storstadsregionerna Stor-Stockholm och Stor-Malmö steg priserna med en respektive tre procent, medan priserna i Stor-Göteborg var oförändrade. Endast i Blekinge och Kronobergs län redovisas sjunkande småhuspriser.

Jämfört med samma period förra året har småhuspriserna stigit med i genomsnitt tre procent på riksnivå. Där ligger Värmlands och Skåne län i täten med en ökning på sex respektive fem procent. Sjunkande priser redovisas endast i Kronobergs och Norrbottens län.

I storstadsregionerna Stor-Göteborg och Stor-Stockholm var priserna oförändrade på årsbasis, medan priserna i Stor-Malmö steg med 6 procent.

Statistiken gäller småhus för permanentboende – villor, parhus, rad- och kedjehus – samt fastigheter upplåtna med tomträtt. Under andra kvartalet i år var snittpriset på ett småhus tre miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons