Nyheter

Småhus kostar mer

Ekonomi Artikeln publicerades
Priserna på småhus stiger. Arkivbild.
Foto: ANNIKA AF KLERCKER/TT
Priserna på småhus stiger. Arkivbild.

Småhuspriserna steg i snitt med två procent under det andra kvartalet i år, jämfört med första kvartalet, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Prisuppgången var som störst i Dalarnas, Värmlands och Gotlands län, där småhusen blev fem procent dyrare.

I storstadsregionerna Stor-Stockholm och Stor-Malmö steg priserna med en respektive tre procent, medan priserna i Stor-Göteborg var oförändrade. Endast i Blekinge och Kronobergs län redovisas sjunkande småhuspriser.

Jämfört med samma period förra året har småhuspriserna stigit med i genomsnitt tre procent på riksnivå. Där ligger Värmlands och Skåne län i täten med en ökning på sex respektive fem procent. Sjunkande priser redovisas endast i Kronobergs och Norrbottens län.

I storstadsregionerna Stor-Göteborg och Stor-Stockholm var priserna oförändrade på årsbasis, medan priserna i Stor-Malmö steg med 6 procent.

Statistiken gäller småhus för permanentboende – villor, parhus, rad- och kedjehus – samt fastigheter upplåtna med tomträtt. Under andra kvartalet i år var snittpriset på ett småhus tre miljoner kronor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.