Annons
Nyheter

Socialdemokraterna lovar höjd pension

Socialdemokraterna vill höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden, enligt statsminister Stefan Löfven (S). Vallöftet presenterades i samband med att S-ledaren besökte ett äldreboende.
Förstamaj • Publicerad 1 maj 2018
Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven tillsammans med Josef Forsenblad (tv) och Borgny Moe (th) vid kaffestunden i samband med Löfvens besök på äldreboendet Heijkensköldska Gården i Södertälje.
Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven tillsammans med Josef Forsenblad (tv) och Borgny Moe (th) vid kaffestunden i samband med Löfvens besök på äldreboendet Heijkensköldska Gården i Södertälje.Foto: Janerik Henriksson/TT

Löftet är att partiet ska arbeta för höjda pensioner för sex av tio pensionärer. Förslaget beräknas kosta fyra miljarder kronor per år och beröra 1,2 miljoner pensionärer.

– Vi ska höja pensionerna för dem som arbetat ett helt yrkesliv och ändå får låg pension, säger Löfven, som inledde pressträffen med att äta gräddtårta och dricka kaffe tillsammans med de boende på Heijkensköldska gården i Södertälje.

Annons

– För dem som slitit länge, men fått så lite, innebär det här en höjd pension med upp till 600 kronor i månaden. Efter skatt blir det 5 000 kronor mer på ett år.

Löfven uppger att han ska försöka få enighet i den så kallade pensionsgruppen för förslaget. Där ingår alla övriga riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Om det inte går att få stöd för förslaget där finns det andra sätt att genomföra löftet, enligt Löfven.

– Jag vill genomföra det största och starkaste trygghetspaketet i modern tid, inledde statsminister Stefan Löfven sin pressträff.

S-ledaren nämnde också tidigare vallöften som att anställa 14 000 fler inom vården och ytterligare 10 000 inom Polismyndigheten.

– Vi vill öka antalet anställda i vården med 14 000 kommande mandatperioden, sade Löfven.

– Det krävs också fler modiga kvinnor och män som vill ta på sig polisuniformer.

Stefan Löfven upprepade också under morgonen flera av partiets vallöften i en debattartikel i Aftonbladet inför dagens förstamajfirande, bland annat personerna som ska anställas inom vården och polisen.

"När det går bra för Sverige, så ska det märkas för vanligt folk – för det starka samhället skapar vi genom små klyftor och en stor gemenskap", skriver Löfven.

Statsministern skriver också att det är självklart för honom att integration, lag och ordning är socialdemokratiska kärnfrågor, eftersom det är "arbetarklassen som drabbas värst av orättvisor och brottslighet".

"I dag går jag i första maj-tåget för ett starkare samhälle, för ett tryggare Sverige. Och jag går med bestämda steg."

Löfven ska tala vid Norra Bantorget i Stockholm strax efter klockan 15. (TT)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons