Annons
Nyheter

Soldat korsade gräns i avhopparjakt

En nordkoreansk soldat sprang över gränsen till Sydkorea när han följde efter en soldatkollega som flydde diktaturen.
Han bröt därmed mot ett avtal som upprättades efter Koreakriget.
Nordkorea • Publicerad 22 november 2017
En nordkoreansk flagga vid den demilitariserade zonen mellan Nordkorea och Sydkorea. Arkivbild.
En nordkoreansk flagga vid den demilitariserade zonen mellan Nordkorea och Sydkorea. Arkivbild.Foto: Lee Jin-man

Det USA-ledda militära FN-kommandot UNC har släppt dramatiska bilder från övervakningskameror som visar vad som hände när en soldat flydde Nordkorea den 13 november.

Soldaterna som vaktar gränsen på den nordkoreanska sidan var honom hack i häl, och en av dem sprang flera meter över den så kallade vapenstilleståndslinjen som ligger mitt i den demilitariserade zonen mellan länderna.

Annons

Den flyende soldaten träffades av fem eller sex skott och skadades svårt. Han flögs med en amerikansk militärhelikopter till ett sjukhus söder om Sydkoreas huvudstad Seoul.

FN-kommandot har informerat Nordkorea om att en av landets soldater korsat vapenstilleståndslinjen, även kallad demarkationslinjen, mellan länderna.

– Det viktigaste vi har kommit fram till är att Nordkorea bröt mot avtalet, dels genom att avfyra vapen över gränsen, dels genom att tillfälligt korsa gränsen, säger Chad Carroll vid UNC.

På filmklippen syns hur ett militärfordon kommer åkande mot gränsen och passerar gränskontrollen, men ser ut att fastna i ett dike. Den flyende soldaten hoppar ur bilen och fortsätter till fots mot Sydkorea.

En handfull soldater från Nordkorea springer mot det övergivna fordonet och öppnar sedan eld. Bilderna visar inte tillfället när soldaten skottskadas, men han ses i ett senare klipp ligga livlös intill en betongvägg.

Tre soldater från Sydkorea kryper fram för att dra den skadade nordkoreanen i säkerhet.

Mannen är vid medvetande och hans tillstånd är inte livshotande, enligt läkaren Lee Cook-Jong. Han visar dock tecken på depression och riskerar infektioner efter skottskadorna. Soldatens tarmar var fulla med parasiter, bland annat en 27 centimeter lång inälvsmask.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons