Nyheter

Solstorm: Chans att se norrsken över Skåne

Skåne Artikeln publicerades
Norrsken över Öresund vid Scaniaparken i Malmö, 2015. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson / TT
Norrsken över Öresund vid Scaniaparken i Malmö, 2015. Arkivbild.

Om molnen inte tätnar finns det chans att se norrsken över södra Sverige under lördagskvällen.

En kraftig solstorm har skickat ett moln av elektriskt laddade partiklar mot jorden. Och det betyder att det finns chans att få en skymt av norrsken över delar av Danmark, framförallt från klockan 22 till midnatt på lördagskvällen skriver DR.

Enligt SVT kan himlafenomenet även bli synligt från Skåne i kväll – om vädret tillåter.

– Som det ser ut nu har vi lite höga molnslöjor som kan leta sig in och tätna under natten, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI till YA.

– Det är väl framförallt de som kan ställa till det men frågan är om de blir så täta att de skymmer helt. Det kan finnas chans att se norrskenet under början av natten, beroende på hur aktiviteten är.

Bäst chans att se norrsken är det under vinterhalvåret i Norrland. Men de kan ibland också synas över södra delarna av Sverige, skriver SMHI.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.