Annons
Nyheter

Besked väntas om Kataloniens självstyre

Spanska politiker är redo att försöka ta kontroll över Katalonien. Senaten träffas under förmiddagen för att rösta om planerna på att avsätta den regionala regeringen innan veckan är slut.
Spanien • Publicerad 27 oktober 2017
Flaggviftande för självständighet i Barcelona, Katalonien.
Flaggviftande för självständighet i Barcelona, Katalonien.Foto: Santi Palacios/AP/TT

Mötet i senaten – där regeringspartiet Partido Popular (PP) har majoritet – inleds klockan 10. Artikel 155 i landets grundlag ger centralregeringen rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

I går väntades Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont utlysa nyval i regionen, vilket i så fall skulle ha kunnat avvärja hotet från Madrid om att avskaffa regionens självstyre. Men så blev det inte.

Annons

– Jag var redo att utlysa val om garantier hade lämnats. Men det finns i dag inga garantier som berättigar att utlysa val, sade han enligt Reuters.

Puigdemont lämnade i stället dörren öppen för regionparlamentet i Katalonien att utropa självständighet. Parlamentet debatterade frågan under gårdagskvällen innan mötet ajournerades. Debatten väntas fortsätta klockan 12 i dag.

Katalanerna röstade ja till självständighet den 1 oktober, men valdeltagandet var bara drygt 40 procent. Omröstningen hade inte godkänts av regeringen i Madrid.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons