Annons
Nyheter

Spindelmannen nådde skyskrapans topp

Den franske spindelmannen siktar högt igen.
Alain Robert nådde sin vana trogen toppen av en skyskrapa i Paris, efter att först ha blivit stoppad av säkerhetspersonal.
Frankrike • Publicerad 15 mars 2018
Alain Robert, den franske spindelmannen.
Alain Robert, den franske spindelmannen.Foto: Francois Mori

Han inledde sin klättringskarriär som elvaåring, och hobbyn har tagit honom upp på över 150 skyskrapor världen över. Robert, i dag 55 år, har bland annat klättrat upp på monsterskrapan Burj Khalifa i Dubai, på Eiffeltornet i Paris och på operahuset i Sydney.

– Klättring är min passion, ett sätt att leva, säger han.

Annons

Under onsdagen bemästrade Robert en skyskrapa i Paris affärsdistrikt, efter att ha lyckats undvika vakterna som stoppat ett tidigare försök. Det tog honom drygt en timme att ta sig till toppen av den 187 meter höga byggnaden.

Robert använder bara klätterskor och kalk, och höll sig fast i fönsterkarmarna för att ta sig uppför byggnadens 48 våningar. Han gjorde det medan kontorsarbetarna i området hejade på.

Den franske spindelmannen, som han brukar kallas, klättrar oftast utan tillstånd och har gripits flera gånger. 2008 klättrade han upp på The New York Times byggnad och vecklade ut en banderoll om global uppvärmning, för att sedan gripas av stadens polis.

Robert ser inte slutet på sin klättringskarriär.

– Så länge som jag har den fysiska styrkan att klättra högt så kommer jag att fortsätta, säger han.

TT-Reuters
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons