Annons

Sprängdådet i Köpenhamn: Svensk utlämnas

Den 22-årige svensk som misstänks för inblandning i sprängdådet mot skattemyndigheten i Köpenhamn ska utlämnas till Danmark.
En 23-årig svensk tros också vara inblandad och är internationellt efterlyst.
Brott • Publicerad 16 augusti 2019
Kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson och kriminalinspektör Mats Johannesson vid en pressträff på Rättscentrum i Malmö.
Kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson och kriminalinspektör Mats Johannesson vid en pressträff på Rättscentrum i Malmö.Foto: Andreas Hillergren/TT

– Vi kommer naturligtvis fortsätta att hjälpa Danmark i det här ärendet så mycket vi kan, säger åklagare Kristina Lindhoff Carleson efter att domstolen meddelat sitt beslut.

Mannen motsätter sig utlämning och har nu en vecka på sig att överklaga beslutet. Men för att det ska tas upp i hovrätten krävs prövningstillstånd.

Annons

Han kom till Rättscentrum i Malmö i shorts och t-shirt och gömde sitt huvud under ett blått badlakan så länge åhörare tilläts vara med.

Internationellt efterlyst

Tillsammans med ytterligare en svensk, en 23-åring som är internationellt efterlyst, är han misstänkt för inblandning i den kraftiga explosionen utanför den danska skattemyndigheten i Köpenhamn den 6 augusti.

Men vad kan två svenskar ha för motiv för att ge sig på den danska skattemyndigheten? Det har varken dansk eller svensk polis hittills yttrat sig om. På pressträffen i Malmö efter häktningsförhandlingen ville varken polis eller åklagare uttala sig om den misstänkte 22-åringen.

– Det här är en dansk förundersökning, upprepade åklagaren.

I samband med de husrannsakningar som gjorts i Sverige har polisen beslagtagit datorer, mobiltelefoner, usb-stickor och minneskort. Även dessa föremål ska överlämnas till dansk polis, beslutade tingsrätten.

"Bra samarbete"

Dansk polis har även den bil i beslag som ska ha använts vid dådet och gick på fredagseftermiddagen ut med bild på bilen och uppmanade vittnen som sett den att höra av sig till polisen.

Dansk polis kan inte operera självständigt i Sverige, men kan be svensk polis om hjälp och sedan närvara vid insatserna.

– Vi har ett bra samarbete, som vanligt i de här ärendena, säger Mats Johannesson, kommissarie vid region Syds enhet för internationell och grov organiserad brottslighet.

Skadorna på den danska skattemyndighetens byggnad blev omfattande – fasaden raserades och fönsterrutor krossades av tryckvågen.

Till följd av sprängningen och ett dubbelmord tidigare i sommar, som också misstänks vara utfört av svenskar, har den danska regeringen sagt att gränsskyddet mot Sverige ska förstärkas.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons