Annons

Sri Lanka: Nye presidenten slipper åtal

Sri Lanka • Publicerad 21 november 2019
Sri Lankas nya president Gotabaya Rajapaksa talar inför anhängare under en ceremoni i måndags då hans svors in på sitt nya ämbete.
Sri Lankas nya president Gotabaya Rajapaksa talar inför anhängare under en ceremoni i måndags då hans svors in på sitt nya ämbete.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Rättsprocessen mot Sri Lankas nye president Gotabaya Rajapaksa avbryts då han i kraft av sitt nya ämbete får åtalsimmunitet.

Rajapaksa anklagades i september i fjol för att ha använt 33 miljoner rupier, omkring 1,8 miljoner kronor, av offentliga medel till att bygga en minnesplats för sina föräldrar. Misstankarna prövades vid en specialdomstol för särskilda korruptionsmål som upprättades av den förra regeringen.

Annons

70-åriga Rajapaksa har nekat till anklagelserna.

Samtidigt som fallet läggs ner hävs också beslagtagandet av presidentens pass. Det gör det möjligt för honom att göra sitt första utlandsbesök som president i nästa vecka, då han är inbjuden till Indien av det mäktiga grannlandets premiärminister Narendra Modi.

Den före detta försvarsministern Rajapaksa valdes till president i lördagens val. Han väntas under torsdagen svära in sin bror Mahinda Rajapaksa – tidigare president – till premiärminister.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons