Annons
Nyheter

SSU ryter till mot Skånedistriktet

Olika medier har rapporterat om homofoba och antisemitiska uttalanden från SSU-företrädare i Skåne. Nu säger SSU:s förbundsordförande Philip Botström att Skånedistriktets förtroende är ”kraftigt försvagat" – och flera företrädare uppmanas att lämna förbundet, rapporterar Dagens Nyheter.
Politik • Publicerad 30 oktober 2018

Enligt medier har en falang som kännetecknas av radikal islamism, homofobi, antisemitism och kvinnoförtryck tagit över lokala förbund i SSU Skåne. Enligt SSU på riksnivå handlar det om minst tre individer.

En tidigare hög företrädare representerar en moské som ska ha gjort homofoba uttalanden. Han nekar till att någon falang funnits och säger att uttalanden av honom har tagits ur sitt sammanhang.

Annons

Dessutom har rapporteringen handlat mycket om två andra personer som har gjort kontroversiella uttalanden.

Vid ett extrainsatt möte på tisdagen fattade SSU:s förbundsstyrelse tre beslut.

– För det första har personerna som fortsatt har uppdrag inom SSU uppmanats att med omedelbar verkan lämna sina uppdrag, säger en "jävligt förbannad" Botström.

Dessutom ska alla medlemmar i SSU i landet skriva på en kandidatförsäkran med en redogörelse för SSU:s grundläggande värderingar.

SSU Skåne ska också inom tre veckor redogöra för en åtgärdsplan för förbundsstyrelsen om hur det skadade förtroendet ska återskapas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons