Nyheter

Stabila priser på bostadsmarknaden – så ser det ut där bor

Ekonomi ,

Svagt upp och fortsatt stabilt. Det senaste året har svängningarna på bostadsmarknaden klingat av och den utvecklingen håller i sig.

 

Inga tydliga bubbeltendenser på bostadsmarknaden. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inga tydliga bubbeltendenser på bostadsmarknaden. Arkivbild.

Priserna på bostadsrätter steg med en procent i oktober, sett över hela landet, jämfört med månaden före, enligt de återkommande månadssiffrorna från Svensk Mäklarstatistik. I Stockholmsområdet är det svagt upp medan pilarna pekar något ner i Malmö och Göteborg.

På ett års sikt har priserna stigit med tre procent, med vissa variationer. På årsbasis har bostadsmarknaden i Malmö varit hetast, men lugnare i de andra storstadsområdena, Göteborg och Stockholm.

Även villamarknaden visar på ett liknande mönster. Den senaste månaden var det stillastående priser över hela linjen. Starkast går fritidshusmarknaden, plus sex procent på ett år.

Stark börs och slopandet av värnskatten kan bidra till ökad köplust bland höginkomsttagarna, medan å andra sidan risken för en konjunkturnedgång, stigande arbetslöshet och skattehöjningar i vissa kommuner kan pressa priserna på sikt, resonerar Fredrik Kullman, vd för mäklarbyrån Bjurfors i Stockholm.

 

Fakta

Prisutvecklingen

Bostadsrätter 1 mån 3 mån 12 mån

Riket +1 +3 +3

Centrala Stockholm 0 +3 +3

Stor-Stockholm +2 +4 +3

Centrala Göteborg –1 +2 +4

Stor-Göteborg 0 +3 +2

Centrala Malmö 0 +3 +6

Stor-Malmö –1 0 +7

Villor 1 mån 3 mån 12 mån

Riket 0 +1 +3

Stor-Stockholm 0 +1 +1

Stor-Göteborg 0 +1 +2

Stor-Malmö 0 0 +5

Fritidshus 12 mån

Riket +6

Alla siffror i procent.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.