Annons

Ståhls uppvisning – fyra i rad över 70 meter

Fyra kast i rad över 70 meter.
Daniel Ståhl fortsätter att imponera inför friidrotts-VM i höst.
Friidrott • Publicerad 15 juli 2019
Daniel Ståhl bjöd på uppvisning i Varberg.
Daniel Ståhl bjöd på uppvisning i Varberg.Foto: Adam Ihse/TT

Daniel Ståhl är det kanske största blågula guldhoppet inför VM i Doha, Qatar, i september-oktober. Den svenske världsettan, som jagar Jürgen Schults 33 år gamla världsrekord på 74,08 meter, har skämt bort den svenska publiken med kast över 70 meter men har länge sagt att han kan mer, att "det kommer".

Varför tvivla?

"Stämt hela säsongen"

Annons

Hans kastserie på Påskbergsvallen i Varberg var en maktdemonstration som åter igen fick publiken att gapa och motståndarna att se små ut. Eller vad sägs om 70,78–70,36–70,89–70,37 meter – i rad.

– Tekniken har stämt hela säsongen, och jag har höjt lägstanivån. Sedan är det en fantastisk publik här i Varberg, 35 000 åskådare som fyller hela stadion, det är underbart, jättekul, skojar Ståhl i SVT:s sändning.

Enligt SVT var publiksiffran runt 4 000, men stämningen var likväl bra.

Och Ståhl, han var lika lugn och behärskad vid intervjumicken som han brukar vara efter en högklassig tävling.

– Jag är jättenöjd med min serie. Och jag kan kasta ännu längre, det finns 72-73 meter i vindstilla nu faktiskt.

Bakom Ståhl blev rivalen Fedrick Dacres, världens näst bästa kastare i år, slagen med nästan fem meter. Jamaicanens bästa kast mätte 65,92 meter.

Och det fanns fler blågula insatser att glädjas åt.

Johansson med fin insats

18-åriga längdhoppstalangen Tilde Johansson, som redan är klar för VM och som drog till med nytt svenskt juniorrekord och personbästa, 6,73, i Karlstad i början av juli, gjorde en ny stark insats och vann längdtävlingen på 6,65 meter.

– Det kändes bra. Jag hade ett långt övertramp, men det känns ändå som jag har de här längderna i mig. Det är kul, säger hon till SVT.

Även Wictor Petersson imponerade. Den VM-klare kulkastaren, som är fyra i Sverige genom tiderna, stötte som bäst 20,56 och hade ytterligare ett kast över 20 meter (20,36) på sin väg till seger.

Annons

– Det var en rolig tävling, det kändes bra i kroppen så det var bara att köra, säger han till SVT.

Samtidigt gjorde Lovisa Lindh ett försök att klara VM-kvalgränsen på 800 meter. Hon var nära, men bara nära. 2.00,72 innebar nytt säsongsbästa och räckte till en andraplats bakom australiensiska Catriona Bissett, men inte till någon VM-biljett (kvalgräns 2.00,60).

Fanny Roos? Hon gjorde en ny stabil insats och vann damernas kultävling på 18,33 – 55 centimeter kortare än sitt svenska rekord.

Simon Sjöstrand/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons