Annons

Statliga företrädare ska inte vara aktivister

Systembolagets VD stämplar en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi som ”farlig”. Samma VD har tidigare ”varnat” våra folkvalda för att rösta fel i fråga om gårdsförsäljning. Statliga företrädare ska inte vara aktivister.
Publicerad 30 juli 2019 • Uppdaterad 1 augusti 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Magdalena Gerger, vd Systembolaget
Magdalena Gerger, vd SystembolagetFoto: Tomas Oneborg/SvD/TT

När semestertider råder händer det att viktiga nyheter går obemärkt förbi. Någon annan förklaring till varför det varit så tyst om Magdalena Gergers, VD på Systembolaget, senaste utspel är svår att finna. I en intervju med Svenska Dagbladet stämplar hon en rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, som ”farlig”. Rapporten har också, enligt den verkställande direktören på det statliga bolaget, ett ”cyniskt synsätt” (SvD den 24 juli).

Det är rapporten ”Synd och skatt – en ESO-rapport om politiken inom områdena alkohol, tobak och spel”, skriven av nationalekonomen David Sundén, som Gerger syftar på. I rapporten kritiserar Sundén den svenska alkoholpolitiken och dess allra heligaste skapelse Systembolaget och det tillhörande detaljhandelsmonopolet.

Annons

Sundén menar att alkoholmonopolet inte bidrar till minskad alkoholkonsumtion och att den högre alkoholkonsumtionen i andra europeiska länder förklaras av lägre priser, inte av att det finns ett svenskt alkoholmonopol. I en anslutande debattartikel menar Sundén att rapporter om att konsumtionen skulle öka med upp till 40 procent om monopolet avskaffades saknar empiriskt stöd (DN den 25 mars). Sundéns ESO-rapport är knappast något nyliberalt manifest. Nej, det är snarare en inlaga som syftar till att göra alkoholpolitiken mer ändamålsenlig.

För de som styr och ställer på Systembolaget är det ovälkomna insikter om den svenska alkoholpolitiken. För om det statliga alkoholmonopolet inte fyller någon funktion, försvinner ju kungstanken bakom varför ett statligt bolag över huvud taget ska ha ensamrätten att sälja alkohol till privatpersoner.

Men att forskningsresultat som dessa i förlängning kan innebära att Systembolagets VD Magdalena Gerger förlorar jobbet ursäktar inte att hon stämplar rapporten som ”farlig”. Det är allvarligt när statliga företrädare på det här sättet försöker fula ut, för dem, obekväma forskningsresultat. Inga system är fullkomliga, därför har vi ett ständigt behov av att forskare kan utvärdera förd politik och komma med konstruktiva förslag. Fri debatt och fri forskning är grundvärden i vår liberala demokrati.

Det är inte första gången Magdalena Gerger agerar olämpligt. För drygt två år sedan skickade hon ett brev till riksdagens folkvalda ledamöter där hon varnade dem för konsekvenserna av att rösta ja till gårdsförsäljning. Statliga Systembolaget köpte samtidigt helsidesannonser, för medborgarnas pengar, för en miljon kronor i 56 tidningar där bolaget argumenterade emot gårdsförsäljning. Folket skulle, med deras egna pengar uppfostras, att tycka rätt.

Det är en typ av opinionsbildning som statliga tjänstemän och statliga bolag inte ska ägna sig åt. Det är politikens domän. Hur vore det om Skatteverket i stora annonser i tv och tidningarna varnade för att återinföra förmögenhetsskatt för att det skulle få ödesdigra konsekvenser för svensk ekonomi? Eller om statliga Vattenfall dömde ut forskning om den ökande medeltemperaturen som farlig?

Det verkar tyvärr ha blivit allt vanligare att rollerna som statlig företrädare och rollen som aktivist sammanblandas. Det är en farlig utveckling. När statens företrädare blir aktivister i olika sakpolitiska frågor undergrävs förtroendet för statens och dess bolags oväld. Förlorare blir vi alla.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons