Annons

Stockholm får snubbelstenar

Kultur • Publicerad 21 maj 2019
En snubbelsten i Berlin. Nu kommer även Stockholm få sina första stenar till minne av Förintelsens offer. Arkivbild.
En snubbelsten i Berlin. Nu kommer även Stockholm få sina första stenar till minne av Förintelsens offer. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Stockholms gator kommer att få snubbelstenar, små minnesmonument över Förintelsens offer, skriver .

Efter flera års debatt invigs de första stenarna på tre adresser den 14 juni i år.

Annons

Det finns i dag runt 70 000 snubbelstenar nedlagda i gator i ett flertal europeiska städer. På var och en finns namnet på en person som föll offer för nazisterna mellan 1933 och 1945, och de finns i närheten av platsen där personen brukade bo.

Bakom initiativet i Sverige står Forum för levande historia, Föreningen Förintelsens Överlevande och Judiska församlingen i Stockholm, i samarbete med Stockholms stad.

– Min förhoppning är att de som passerar förbi en snubbelsten stannar upp och funderar över vad det innebär att vara en medmänniska, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia, till DN.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons