Nyheter

Efter åskovädret – Mer regn och blåst på väg

Väder Artikeln publicerades
Blixtar på himlen när ett kraftigt åskoväder drog in över Skåne natten till fredagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Blixtar på himlen när ett kraftigt åskoväder drog in över Skåne natten till fredagen.

De senaste veckornas sommarhetta är på väg att lämna Sverige. Men den smyger inte ut i tysthet utan lämnar landet med åska och stormvindar. Hundratals blixturladdningar noterades i nordöstra Skåne under natten till fredagen.

Efter det som kan kännas som en oändligt lång och het sommar har det blivit dags för lite vildare väder. Ett lågtryck som rör sig upp över landet för med sig hårda vindar, regn och åska.

– Det blir generellt blåsigt i samband med lågtrycket. Sammanhörande med lågtrycket har vi en kallfront som rör sig över landet och det kommer att åska en del i samband med det, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Det kraftiga åskovädret som drog in över nordöstra Skåne under natten var som kraftigast vid 02-tiden. SOS fick då uppgift om att blixten slagit ner i badrumsledningar i Arkelstorp, men det ska inte ha börjat brinna.

– Det var ett rejält spann med regn och åskskurar som drog förbi under natten. Detta i samband med en kallfront som rört sig upp över landet. När man får de här temperaturskillnaderna kan det bildas kraftig åska, säger Emelie Karlsson.

Totalt noterades upp emot 400 blixturladdningar i Kristianstadstrakten under natten. I samband med åskan föll också kraftigt regn på flera håll i Skåne.

– Vi har observerat en del kraftiga skurar i området. Vår station i Kristianstad noterade 19,1 millimeter, men det kan ha kommit större mängder än så lokalt, säger Marcus Sjöstedt, även han meteorolog på SMHI.

I Hästveda visade mätaren på 13 millimeter regn. Men den högsta noteringen i länet fanns i Lund, som under natten fått 27 millimeter.

Under fredagen väntas varierad molnighet och sol i nordöstra Skåne med temperaturer på runt 20 grader mitt på dagen.

– Man får räkna med att det kommer att bli ganska blåsigt med väst- eller sydvästliga vindar. Det kan bli hårda vindbyar under dagen.

Även under lördagen ser det ut att bli växlande molnighet över nordöstra Skåne.

– Det blir ganska ostadigt imorgon. Det kan passera regn och åskskurar under dagen.

På söndag blir det liknande ostadigt väder, fortsatt med lägre temperaturer än vi vant oss vid de senaste veckorna. Den riktiga värmen verkar alltså nu ha släppt greppet.

– Vi gör tiodygnsprognoser och på dem ser vi inte att de riktigt höga temperaturerna ska återvända. Det närmaste vi har att vänta oss är lite mer normala sommartemperaturer.