Annons

Fler protester i Indien efter campustillslag

Protester bland studenter i Indien sprider sig efter att polisen slog till mot demonstranter vid två universitet i norra Indien i söndags.
Polisen använde batonger och tårgas mot studenterna och 100 personer skadades, rapporterar al-Jazira.
Indien • Publicerad 16 december 2019
Polis griper en skadad student utanför universitetet Jamia Millia Islamia i Delhi, Indien. Bild tagen söndag 15 december.
Polis griper en skadad student utanför universitetet Jamia Millia Islamia i Delhi, Indien. Bild tagen söndag 15 december.Foto: Saaliq Sheikh

– Jag vet inte varför jag blev slagen. Jag protesterade inte ens. Jag var i universitetets bibliotek när polisen tog sig in på universitetsområdet, säger 26-årige Mohmmad Minhaj Uddin, student vid Jamia Millia Islamia (JMI) i Delhi, till al-Jazira.

Polisen slog även till mot demonstranter vid Aligarh Muslim University (AMU) i delstaten Uttar Pradesh, norr om Delhi.

Ny lag väcker ilska

Annons

Protesterna riktar sig mot en ny lag som gör det möjligt för flera miljoner migranter som kommit från grannländer till Indien före den 1 januari 2015 att bli indiska medborgare. Men muslimer omfattas inte av den nya lagen. Kritikerna anser att lagen är diskriminerande eftersom muslimer inte omfattas av den. Vissa demonstranter är också oroliga för att den kommer att leda till en ökad invandring.

Hundratals aktivister samlades utanför polishuset i huvudstaden på söndagskvällen för att protestera mot polisens brutalitet och gripandet av runt 100 studenterna.

– Polisen tog sig in på universitetsområdet med våld, utan att ha fått tillstånd. Vår personal och studenter blev slagna och tvingades att lämna campus, säger Waseem Ahmed, företrädare för JMI, till indiska nyhetsbyrån Ina.

Polisen i Delhi försvarar sitt agerande och säger att de var tvungna att ta till våld när demonstranterna började bränna bussar.

Premiärminister Narendra Modi manar befolkningen till lugn och försvarar lagförslaget på Twitter.

"Den här lagen illustrerar Indiens århundraden av acceptans, harmoni, medkänsla och brödraskap", skriver han på Twitter.

Fler demonstrationer

Våldsammast har protesterna mot lagen varit i delstaten Assam i nordöstra Indien. Sex människor har dödats där i samband med demonstrationerna som bröt ut förra veckan.

Protester på andra universitet har hållits till stöd för studenterna och fler demonstrationer i bland annat Mumbai och i staden Bangalore i södra Indien planeras på måndagen.

Rättad: I en tidigare version stod det att de båda universiteten låg i Delhi.

Anna Hansson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons