Annons

Studentförsvinnande i Mexiko utreds på nytt

Mexiko • Publicerad 19 september 2019
Föräldrar och klasskamrater till de försvunna lärarstudenterna under en manifestation i april 2015 vid ett monument till deras minne i Mexico City. Arkivbild.
Föräldrar och klasskamrater till de försvunna lärarstudenterna under en manifestation i april 2015 vid ett monument till deras minne i Mexico City. Arkivbild.Foto: Marco Ugarte/AP/TT

Det uppmärksammade fallet med 43 försvunna studenter i den mexikanska delstaten Guerrero ska utredas på nytt. Det meddelar den särskilde åklagare, Omar Gomez, som fått i uppdrag att ompröva fallet.

De 43 lärarstudenterna försvann i september 2014. Åklagare har tidigare hävdat att korrumperade lokala poliser lämnade över studenterna till ett kriminellt gäng. De misstänks sedan ha dödats – eventuellt för att de blandades ihop med knarksmugglare – och kropparna brändes innan kvarlevorna dumpades i en flod.

Annons

Men utredningen har omgärdats av en rad frågetecken. Fallet utvecklades till en av de värsta kriserna för den förra presidenten Enrique Peña Nietos regering.

Hans efterträdare Andrés Manuel López Obrador tillsatte i slutet av 2018 en sanningskommission för att granska hur saken hanterats.

Den nya utredningen kommer bland annat att rikta ljuset mot "en lång lista politiker som bär olika grader av ansvar", säger Gomez i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons