Annons

Stulen lyxklocka upprör i Azerbajdzjan

Den märkliga historien om ett armbandsur värt 13 miljoner kronor väcker ilska i korruptionsdrabbade Azerbajdzjan.
Klockan stals från en azerisk turist i Spanien – som visade sig vara sonen till vd:n för det statliga oljebolaget.
Azerbajdzjan • Publicerad 13 juli 2019
Azerbajdzjans president Ilham Aliyev. Arkivbild.
Azerbajdzjans president Ilham Aliyev. Arkivbild.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Det var på Ibiza i slutet av juni som det blev känt att en azerisk turist blivit rånad på sin superdyra Formel 1-inspirerade klocka.

Armbandsuret – som det bara finns 75 exemplar av i världen – beräknas vara värt 13 miljoner kronor. Och medan den spanska polisen varit upptagna med att spåra tjuven har det i Azerbajdzjan spekulerats vilt kring vilken landsman som kunde äga ett sådant exklusivt föremål.

"Är bara för mycket"

Annons

Personuppgifterna i den läckta polisrapporten har nu avslöjat att det är 25-åriga Rashad Abdullayev – son till vd:n för det statliga oljebolaget SOCAR. Något som uppges ha väckt stor ilska bland befolkningen.

– Alla pratar om det. Människor är arga och jämför klockans värde med olika saker, såsom oljearbetarnas löner, säger den azeriska journalisten Khadija Ismayilova till TT.

– De skojar om hur många klockor som köpts för de lån som SOCAR fått tack vare staten och det internationella samfundet.

Enligt OCCRP, ett internationellt nätverk av journalister som grävt vidare i historien, visar oljebolagets årsredovisningar att ledningens löner och förmåner inte kan mäta sig med den häpnadsväckande summan.

Och frågan är hur Abdullayev kunnat skaffa sig sådana tillgångar. Korruption är vardagsmat i Azerbajdzjan. Men det här får till och med luttrade azerier att höja på ögonbrynen, fortsätter Ismayilova.

– Den statliga förvaltningen leds av korrumperade personer som använder offentliga medel för att berika sig själva och sina familjer, säger hon.

– Människor här är vana vid korruption, men en klocka med det här priset är bara för mycket, även med azerisk standard.

Ändrar historien

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev har själv varit föremål för omfattande korruptionsskandaler. Men åtminstone utåt har han sagt att höga tjänstemän och politiker inte ska sko sig på allmänna medel och inte leva lyxliv.

Det som uppdagats visar dock en totalt motsatt bild, och nu försöker man desperat rädda sitt eget skinn, förklarar Ismayilova.

Abdullayevs advokat har kommit in med ändringar till den spanska polisen där man påstår att sonen i själva verket lånat armbandsuret av en man bosatt på en adress i Moskva i Ryssland. Men när OCCRP ringt dit säger lägenhetsinnehavaren att det "till hundra procent måste vara ett misstag".

Annons

President Aliyev är känd för att gå hårt åt journalister och oppositionella. Några oberoende medier finns egentligen inte, men kritiska webbsidor har följt och rapporterat om skandalen.

Därför är det främst just på internet som människor uttrycker sin ilska, berättar Ismayilova. På gatorna syns, som vanligt, inga större tecken på missnöje.

– Folk är rädda att tala ut i Azerbajdzjan. Man riskerar fängelse bara genom att organisera en demonstration mot korruptionen.

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons