Annons

Nytt styrande råd och premiärminister i Sudan

Ett nytt styrande råd och en premiärminister har svurits in.
Sudan har därmed tagit nya steg i övergången mot ett civilt styre i landet.
Sudan • Publicerad 21 augusti 2019
Sudans nya premiärminister Abdalla Hamdok framträder efter att ha svurits in på posten.
Sudans nya premiärminister Abdalla Hamdok framträder efter att ha svurits in på posten.Foto: AP/TT

Rådet består av sex civila och fem militära representanter, som ska ersätta den militärjunta som tog över makten sedan diktatorn Omar al-Bashir störtades i april, efter flera månader av våldsamma protester.

General Abdel Fattah al-Burhan, som redan lett militärjuntan, svors först in som ordförande för det nya rådet. Han kommer att vara Sudans statsöverhuvud de första 21 månaderna av den 39 månader långa övergångsperioden fram till att en civil ledare tar över.

Annons

Ett par timmar senare kom den statliga nyhetsbyrån Suna med beskedet att nio andra medlemmar av rådet svurits in. Där ingår två kvinnor varav en från landets kristna minoritet. Den elfte medlemmen ska sväras in senare.

Abdalla Hamdok, som är oppositionens kandidat, svors in som premiärminister senare under onsdagen.

Bilda regering

Inrikes- och försvarsministerposterna ska tillsättas av militären.

Rådet ska bland annat övervaka bildandet av en regering och en lagstiftande församling. Andra uppgifter blir att försöka häva landets avstängning från Afrikanska unionen samt att få Sudan borttaget från USA:s lista över länder som finansierar terrorism.

Abdalla Hamdok, tidigare chef för FN:s ekonomiska kommission för Afrika, flög in till huvudstaden Khartum från Etiopien där han länge arbetat. När han anlände sade Hamdok, enligt Suna, att han ska arbeta för "upprättandet av ett pluralistiskt demokratiskt system som alla sudaneser enas om".

Ansvar för ekonomin

Hamdok får ansvar för att styra upp Sudans sargade ekonomi, som fick sig en rejäl törn då det oljerika Sydsudan 2011 bröt sig loss för att bilda eget land. Djup ineffektivitet och korruption är också hämskor för utveckling.

Trots entusiasmen är många sudaneser skeptiska till om de nya institutionerna kommer att kunna stå pall och fungera som ett bålverk mot militären under de tre år som återstår till dess att val ska hållas.

Landet är fullt av olösta konflikter. Inte minst har militärens och polisens dödande av demonstranter under protesterna som ledde fram till al-Bashirs avgång och senare till uppgörelsen om ett nytt styre skapat stor misstro.

En av de militärer som svors in är general Mohamed Hamdan Dagalo, vice chef för militärjuntan och ledare för den ökända RSF-milisen som anses vara skyldig till en lång rad blodiga våldsdåd mot demonstranter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons