Annons

Svartbygge ersatte k-märkt hus i Lund

Kultur • Publicerad 20 april 2019
Byggnaden i centrala Lund beskrevs som "särskilt kulturhistoriskt värdefull". Arkivbild.
Byggnaden i centrala Lund beskrevs som "särskilt kulturhistoriskt värdefull". Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

En av Lunds få kvarvarande 1800-talsbyggnader, bedömt som riksintresse för kulturmiljö, har utan tillstånd rivits och ersatts med ny modern bebyggelse, skriver .

Svartbygget upptäckes när grannfastigheten skulle renoveras.

Annons

– Här har man självsvåldigt rivit och grävt bort fornlämning utan att ha med arkeolog. En pusselbit i Lunds historia är utraderad, säger stadsantikvarie Henrik Borg till tidningen.

1800-talsbyggnaden, ett korsvirkeshus med putsad fasad, låg i Lunds historiska centrum på stadens äldsta gata, Stora Södergatan. I stadens så kallade bevarandeprogram för kulturellt viktiga byggnader beskrivs den som "särskilt kulturhistoriskt värdefull".

Fastighetsägaren ångrar beslutet att riva byggnaden, men säger samtidigt att den bärande konstruktionen var i dåligt skick. Hen riskerar böter på uppemot 300 000 kronor.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons