Annons

Svenskan bakom Netflix-serien "The witcher"

Henry Cavill har lagt undan "Superman"-dräkten och iklätt sig rollen som monsterjägaren Geralt i nästa stora fantasyepos. En av "The witchers" regissörer är svenska Charlotte Brändström.
Tv • Publicerad 16 december 2019
Svenska regissören Charlotte Brändström har regisserat två avsnitt i den första säsongen av "The witcher" med Henry Cavill i huvudrollen. Pressbild.
Svenska regissören Charlotte Brändström har regisserat två avsnitt i den första säsongen av "The witcher" med Henry Cavill i huvudrollen. Pressbild.Foto: Katalin Vermes
"Jag skulle gärna jobba mer i Sverige. Jag har några jobb framöver för Netflix, men sedan vore det kul att komma tillbaka", säger den svenska regissören Charlotte Brändström. Pressbild.
"Jag skulle gärna jobba mer i Sverige. Jag har några jobb framöver för Netflix, men sedan vore det kul att komma tillbaka", säger den svenska regissören Charlotte Brändström. Pressbild.Foto: Netflix
"Det viktigaste är att man gillar karaktärerna, annars fortsätter man inte att följa serien", säger den svenska regissören Charlotte Brändström om "The witcher". Pressbild.
"Det viktigaste är att man gillar karaktärerna, annars fortsätter man inte att följa serien", säger den svenska regissören Charlotte Brändström om "The witcher". Pressbild.Foto: Katalin Vermes

Göteborgsbördiga Charlotte Brändström har precis avslutat ett inspelningsjobb i Toronto och är hemma i Paris när TT når henne på telefon.

– Henry Cavill var otroligt professionell, han var tvungen att gå upp vid halv fyra på morgonen för makeup, så han sov i trailern på inspelningen för att få så mycket sömn som möjligt. Han var lätt att prata med och ville absolut göra alla sina stunt själv, berättar regissören som är född i Frankrike, uppvuxen i Sverige och numera jobbar över hela världen.

Annons

Hon har regisserat två av de åtta avsnitten. De baseras på de polska romanerna av Andrzej Sapkowski – och alltså inte på de enormt populära datorspelen som också bygger på berättelserna. Redan före premiären är det klart att Netflix satsar på ytterligare en säsong.

Monsterjägare och häxor

Huvudperson är Geralt av Rivia (Henry Cavill), en monsterjägare som lever ensam och försöker hitta sin plats i en mörk, ogästvänlig värld. Andra viktiga roller är prinsessan Ciri (Freya Allan) och häxan Yennefer (Anya Chalotra).

Seriens skapare är producenten Lauren Schmidt som tidigare har jobbat med Netflix-serierna "The umbrella academy" och "Daredevil". Hon kontaktade Charlotte Brändström ett halvår innan inspelningen skulle starta.

– Vi kom bra överrens och hon var full av idéer. När jag sedan kom in i jobbet skickades jag direkt till Kanarieöarna för att reka med de andra i teamet. Sedan fortsatte jag att reka i Budapest, det har varit jättekul och jag har lärt mig massor.

Charlotte Brändström har regisserat avsnitt fem och sex, som handlar mycket om rollfiguren Yennifer.

– Hon kommer att bli helt otrolig tror jag, hon är hur bra som helst. Till mina avsnitt blir det en helt ny värld, alla avsnitten är lite olika varandra.

TT: Fantasytrenden är stark just nu, hur tar man den vidare för att det ska kännas fräscht?

– Varje gång man gör något nytt vill man ju att det ska kännas lite annorlunda, hur man ska filma karaktärerna och göra det visuellt spännande. Med fantasy behöver ju inget se likadant ut som något man sett tidigare, säger Charlotte Brändström och fortsätter:

– Men det är ju samma sak med säg, polisserier. Jag har gjort både "Johan Falk" och "Wallander" och de är ju väldigt olika varandra.

Verkliga känslor

Förväntningarna är stora på "The witcher", de som läst de sex böckerna och inte minst spelat spelen har på förhand egna uppfattningar om hur rollfigurerna bör se ut och agera.

– Det finns säkert folk som inte kommer att hålla med om våra val, vi har alla olika smak. Men man tänker inte så mycket på förväntningarna, man tänker på att göra jobbet så bra som möjligt. Det ska vara verkliga känslor. Alla superhjältar är ju som bäst när man kan känna igen sig i deras mänsklighet.

Miranda Sigander/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons