Annons

Rekord och VM-kval för Kalle Berglund

Det gamla rekordet var bara sju hundradelar från VM-kvalgränsen.
Med det nya ordnade Kalle Berglund inte bara VM-biljetten, utan spräckte även en drömgräns på 1 500 meter.
Friidrott • Publicerad 16 augusti 2019
Rekord och VM-kval. Kalle Berglund hade en riktigt bra kväll på friidrottsgalan i Göteborg.
Rekord och VM-kval. Kalle Berglund hade en riktigt bra kväll på friidrottsgalan i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kalle Berglund fick på ett mäktigt slutvarv på Slottsskogsvallen i Göteborg, samtidigt som klockan tickade mot den efterlängtade VM-kvalgränsen.

Sedan stannade klockan på ett nytt svenskt rekord – med över en sekunds marginal till hans eget rekord från tidigare i år (3.36,07).

Annons

– När jag såg startlistan för ett par dagar sedan kändes det inte så bra, säger Berglund, som hade hoppats på lite mer draghjälp i Göteborg.

– I Birmingham, på söndag, såg det bättre ut så jag funderade nästan på att stå över Göteborg. Jag är glad att jag inte gjorde det nu.

Det svenska rekordet på 1 500 meter, satt av Johnny Kroon, hade stått sig i 34 år när Kalle Berglund slog till i Bern för några veckor sedan. Samtidigt fattades trots rekordet sju hundradelar till VM-kvalgränsen, även om Spårvägenlöparen nog hade fått en plats ändå tack vare sin rankning.

Nu slipper 23-åringen dock fundera på det.

– Har man gjort -34 då har man något att göra på VM. Det är så öppet bakom de fyra–fem bästa och ner till 40:e man, säger han.

– Skillnaden mellan VM-final och att åka ut i försöken är hårfin, så det gäller att göra allting perfekt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons