Annons

Svenskt spaningsflyg till Medelhavet

EU • Publicerad 10 oktober 2019
Fartyget Triton från Kustbevakningen har deltagit i insatser på Medelhavet tidigare. Arkivbild.
Fartyget Triton från Kustbevakningen har deltagit i insatser på Medelhavet tidigare. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Den svenska Kustbevakningen deltar på nytt i gränsövervakningen av EU:s yttre gräns och skickar under november ett spaningsflyg med besättning till Grekland för att delta i operation Poseidon, som leds av EU:s gränskontrollmyndighet Frontex.

Syftet är att spana efter båtar som tar sig över Medelhavet, dels för att rädda liv, dels för att upptäcka brottslighet.

Annons

"Från luften spanar vi också efter tecken på till exempel smuggling av narkotika, utsläpp av olja och olagligt fiske. Det följer av utvecklingen inom den europeiska gräns- och kustbevakningen, som numera innehåller flera av de arbetsuppgifter som vi är bekanta med i vårt uppdrag hemma", säger Johan Norrman, chef på operativa avdelningen på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

Kustbevakningen har sedan 2008 i enlighet med Schengensamarbetet deltagit på olika sätt i operationer på Medelhavet, däribland med patrullbåtar, fartyg och flygplan. Insatsen som inleds den 6 november pågår till 4 december.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons