Annons

Sverige avbryter militär utbildning i Irak

Irak • Publicerad 15 maj 2019
Utbildningsstyrkor från Australien och Nya Zeeland tränar irakiska soldater. Sverige har nu avbrutit sin utbildningsinsats på grund av ökade spänningar i regionen.
Utbildningsstyrkor från Australien och Nya Zeeland tränar irakiska soldater. Sverige har nu avbrutit sin utbildningsinsats på grund av ökade spänningar i regionen.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Den svenska militära styrka som utbildar irakiska soldater gör ett uppehåll. Skälet är ändrat säkerhetsläge, motiverar Försvarsmakten för TV4 Nyheterna.

Myndighetens beslut hänger ihop med utvecklingen i regionen, bekräftar pressekreteraren Jesper Tengroth för TT.

Annons

TT: Du menar utvecklingen mellan Iran och USA?

– Ja.

Utbildningsinsatsen, som inleddes i augusti 2015, omfattar för närvarande ett 50-tal personer. De stannar kvar i Irak, men utbildningen ligger nere.

Beslutet fattades "i närtid" och gäller tills vidare, enligt Jesper Tengroth.

– Just nu genomför vi ingen utbildningsverksamhet för att säkerhetsläget är på det sättet.

Även andra länder som Nederländerna och Tyskland har fattat liknande beslut.

– Ytterst är det varje land som fattar beslut om sin insats, men naturligtvis diskuterar länderna med varandra, säger Jesper Tengroth till TT.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons